Bugün günlerden Aşure!

Muharrem ayının en büyük özelliklerinden birisi de "aşure"dir. Aşure yapmanın püf noktaları nelerdir?

Bugün günlerden Aşure!
Aşure Muharrem ayının 10. günü yapılıp dağıtılan ve ilk defa Hz. Nuh tarafından yapıldığına inanılan bir tatlıdır. Aşure yapımı sabahtan akşama kadar süren bir süreçtir.

Aşurelik malzemelerden nohutu, kuru fasulyeyi ve buğdayın kesinlikle ayrı ayrı kaplar içersinde ve en az 8 saat boyunca suda bekleterek yumuşatın.
Toz şekeri katarken dikkatli olmalısınız. Şekeri tabbi ki arzu ettiğiniz miktarda koyacaksınız ancak aşure pişmeye yakın şekeri eklemelisiniz. Eğer erken koyarasanız şeker dibine çökebilir ve şekeri yanmasına sebebiyet verebilirsiniz. Şekeri ekleyin ve sürekli olarak hiç durmadan karıştırın.
Tercihinize göre tatlandırıcı ekleyip şekerin yanma riskinden kurtulabilirsiniz.
Kuru meyveler yani kuru üzüm ile kuru incir aşurenin rengini bozabilir ve çirkin bir görünüme sahip olabilir aşureniz. Bu sebeple aşureyi yapamdan önce kuruincir ve üzümü önce haşlayın ve suyunu süzün.
Kuru kayısıları aşurenizi ateşten almdan 10 dakika önceye kadar sakın içine katmayın. Bu şekilde kayısılar daha duru olacaktır.
Aşure olduktan sonra hemen kaselere dökmeyin. Aşure bir miktar tencerede beklesin daha sonra kaplara döküp dağıtırsınız.
Aşurenizi aynı zamanda güzel kokmasını isteyebilirsiniz. Bunun için içine karanfil suyu eklemenizi tavsiye ederiz. Deneyin pişman olmazsınız. Bunu yapabilmek için 2-3 dal karanfili bir cezve içine koyun. Üzerine su ekleyip bir taşım pişirin suyu süzün ve aşureye ekleyin.
Aşurenizin rengini beyaz yapabilirsiniz. Bunu yapmanın yolu da aşurenize takribi olarak 2 çay bardağı kadar süt eklemektir.



Aşure nasıl yapılır?

Malzemeler:
3 su bardağı aşurelik buğday
1/2 çay bardağı pirinç
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı fındık
200 gram kuru kayısı
200 gram kuru üzüm
3 litre su
2 su bardağı süt
4 su bardağı şeker
1/4 çay kaşığı tuz
1/4 çay kaşığı karabiber
Yarım çay bardağı karanfil suyu
Üzerine:
25 gram fındık
25 gram kuş üzümü
100 gram ceviz
1 nar
Tarçın

Yapılışı:
Nohut ve fasulyeyi ayrı tencerelerde haşlayın. Buğdayı yıkayıp kaynar su içerisinde haşlayın. Suyunu süzün ve bir kere daha kaynatıp tekrar suyunu süzün. Temiz su ekleyip 50 dakika kadar kaynatın. Yumuşadıktan sonra pişmiş nohut, fasulye, doğranmış kayısı, kuru üzüm, pirinç ekleyip 15 dakika kaynatın. Sıcak süt, şeker,tuz, karabiber, fındık ve karanfil suyunu ekleyip bir 15 dakika daha kaynatın. Cam kaselere bölüştürüp hafif soğuyunca üzeri için gerekli malzemeleri serpin. Aşure yaparken kıvamını ayarlamak için yanınızda sürekli sıcak su bulunması önemlidir. Şeker miktarını da yine damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Afiyet olsun...

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52