Pirinç çok değerli bir besindir

Mersin'deki "GDO"lu pirinç iddialarını değerlendiren yazarımız ve PAKDER Yönetim Kurulu Üyesi M. Tevfik Dinçer yaşananlara mercek tuttu...

Pirinç çok değerli bir besindir

GDO’lu pirinç ve bununla ilgili haber ve yorumların ardından gelen tutuklamaların ülke gündemine oturduğunu ifade eden Dinçer, konuyla ilgili şu yorumlarda bulundu:

" Aslında ülkemizde pirinç ithalatı uzun zamandır yapılıyor ve yapılan ithalatlar büyük oranda ABD den yapılıyordu. Yapılan ithalatlarda önceleri pirinç olarak, daha sonraları da ağırlıklı olarak çeltik ithalatı yapılmaya başlandı. Pirinç olarak gelen mallardaki vergi oranı %45, çeltik olarak gelen mallardaki oran %36 civarındadır. Gelen pirinç çeşitleri de ağırlıklı olarak USA Calrose, Bengal, Jüpiter çeşitlerinden oluşuyordu.

Ancak;

1. 2001 yılından bu yana Trakya Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü’nde değerli bilim adamlarımızın pirinç ile ilgili yapılan tohum geliştirme çalışmaları ve kişisel çabalarıyla Osmancık adı altındaki pirinç ekilişleri ve bu ekilişlerden alınan yüksek verim sayesinde her yıl artarak katlanan çeltik üretimimiz sürekli yükselmiştir. Pirinç İthalatımız da her yıl artarak azalmıştır.

2. Tarım Bakanlığımızın üç dört yıl öncesinden başlattığı prim destekleri ve dinamik ithalat politikaları ve TMO kanalıyla yapılan alımlar sayesinde Osmancık pirinci hem üretimde hem iç ticarette hem de görünüm ve lezzet kalitesi sayesinde tüketicilerimiz tarafından tercih edilmeye başlanmıştır.

3. Ülkemizdeki pirinç tüketimi; pazar, toplu tüketim ve sofralarımızdaki pirinç kullanım miktarının yaklaşık olarak %85 ila %90’lık bölümünü oluşturmuştur.

4. Dolayısıyla 2001 yılında yaklaşık olarak ithal edilen 300/350 bin tonluk pirinç miktarı yok denecek düşük miktarlara dönüşmüştür. Bahse konu miktarlar da ülkemize sokulmadan reeksport  veya transit ticaretle satışlarda ağırlıklı olarak kullanılmaktadır.

5. Paketli pirinç ve bakliyat üretiminde, AB mevzuatlarına uygun hale getirilen gıda üretim ve satış yerleri hakkındaki yönetmelikler sayesinde üreticilerimiz de bu yönetmeliklere uygun hareket etmekte ve üretimde kullandıkları ürünleri buna uygun olduğuna özellikle dikkat etmektedir.

04 Nisan 2013 tarihinde yayımlanan haber, algı olarak tüketici ve pirinç kullanıcılarında ‘acaba GDO’lu pirinç mi tüketiyoruz’ sorusu ve tüketici kaygısını ülke gündemimize oturttu. Oysa ki, Mersin’de daha sonra Tarım Bakanlığımızın da ifade ettiği gibi, gündeme konu olan pirincin   Türkiye’de bulunan ürünlerle aslında çok fazla da alakası yoktur..."

Devamını okumak için tıklayın

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52