Enflasyonu tarım düşürdü

TZOB Genel Başkanı Bayraktar açıklanan enflasyon rakamlarını tarım sektörünün aşağı çektiğini söyledi.

Enflasyonu tarım düşürdü
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım ve gıdada yaşanan enflasyonun genel enflasyonu düşürdüğünü bildirerek, "ÜFE'ye bakıldığında 2012 yılında genel enflasyon yüzde 2,45 artarken, tarımda yüzde 4,17 geriledi. Aralık ayında da ÜFE'de genel enflasyondaki yüzde 0,12 gerilemeye karşın, tarım enflasyonundaki gerileme yüzde 0,39'u buldu" ifadesini kullandı.

Bayraktar, enflasyon rakamlarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, TÜFE'de gıda ve alkolsüz içecekler grubunda, 2012 yılı enflasyonu yüzde 3,90 olurken, genel enflasyonun yüzde 6,16'yı bulduğuna dikkati çekti.

Aralık enflasyonunun genel TÜFE'de yüzde 0,38, gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yüzde 1,55 arttığını anımsatan Bayraktar, Aralık ayında üretici fiyatlarında tarımda yüzde 0,39 düşüş, tüketici fiyatlarında gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 1,55 artış olduğunun altını çizdi.

Bayraktar, 2012 yılı genel TÜFE'de yüzde 6,16'lık artışa karşın, gıda ve alkolsüz içecekler grubunda artışın yüzde 3,90'da kaldığını belirterek, şunları kaydetti:
"2012 yılında konutta yüzde 11,37, lokanta ve otellerde yüzde 9,31, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 8,66, giyim ve ayakkabıda yüzde 8,17, haberleşmede yüzde 5,90, ev eşyasında yüzde 5,89, ulaştırmada yüzde 5,54, eğitimde yüzde 4,81 artış oldu ve gıda ve alkolsüz içecekteki enflasyonun üzerinde gerçekleşti. 12 aylık ortalamalara göre genel TÜFE yüzde 8,89, gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yüzde 8,41 düzeyinde artış yaşandı."

2012'de fiyat değişimleri
Şemsi Bayraktar, 2012 yılında, fiyatı en fazla artan ürünün marketlerde limon, üreticide soğan, fiyatı en fazla düşen ürünün ise marketlerde patlıcan, üreticide ise fındık olduğunu bildirdi. Bayraktar, market fiyatlarında, 2012 yılında 1 üründe fiyat değişimi olmazken, 12 üründe azalma, 16 üründe ise fiyat artışı meydana geldiğini belirtti.
Tarım ve gıdada yaşanan enflasyonun genel enflasyonu düşürdüğünü savunan Bayraktar, "ÜFE'ye bakıldığında 2012 yılında genel enflasyon yüzde 2,45 artarken, tarımda yüzde 4,17 geriledi. Aralık ayında da ÜFE'de genel enflasyondaki yüzde 0,12 gerilemeye karşın, tarım enflasyonundaki gerileme yüzde 0,39'u buldu" ifadesini kullandı.
Bayraktar, üretici fiyatlarından geçen yıla göre en fazla fiyatı düşen ürünlerin fındık ve patates olduğunu ifade ederek, fındıkta geçen yıla göre rekoltenin yüksek olmasının fiyatlarda düşüşe yol açtığını, patateste görülen fiyat düşüşünde ise komşu ülkelerin bazılarında görülen istikrarsızlıklar nedeniyle üreticilerin yaşadığı ihracat ve pazarlama sorunlarının etkili olduğunu vurguladı.
Fiyatı artan ürünlere bakıldığında soğanda görülen fiyat artışında geçen yıla göre rekoltenin azalması nedeniyle arzdaki daralmanın etkili olduğuna dikkati çeken Bayraktar, "Limonda da benzer bir durum söz konusu oldu, üretimdeki azalma ürün fiyatlarına yansıdı. Genel olarak değerlendirdiğimizde arz ve talepteki değişime bağlı olarak fiyatlarda artış ve azalışların meydana geldiği görülüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Aralık ayındaki fiyat değişimleri
Bayraktar, Aralık ayında market fiyatlarına bakıldığında, 9 üründe fiyat değişimi olmazken, 6 üründe azalma, 26 üründe ise fiyat artışı görüldüğünü, üretici fiyatlarına bakıldığında ise 17 üründe fiyatların bir ay öncekine göre değişmediğini, 6 üründe azalma, 14 üründe ise fiyat artışları meydana geldiğini bildirdi.
Aralık ayındaki market fiyatlarına bakıldığında, 9 üründe fiyat değişimi olmazken, 6 üründe azalma, 26 üründe ise fiyat artışı olduğunu belirten Bayraktar, kuru fasulye, yeşil mercimek, kuru incir, kuzu eti, zeytin, mısırözü yağı, ayçiçeği yağı, toz şeker ve tavuk eti fiyatlarında değişim görülmediğini, fiyat düşüşünün yüzde 5,68 oran ile en fazla Antep fıstığında olduğunu kaydetti.
Bayraktar ayrıca, Aralık ayındaki üretici fiyatlarına bakıldığında, 17 üründe fiyatların bir ay önceki fiyatlara göre değişmezken, 6 üründe azalma, 14 üründe ise artış olduğunu vurguladı.

Yayla ürünleri bitti, fiyatlar arttı
Bayraktar, üreticide fiyatı artan ürünlere bakıldığında, patlıcan, salatalık, domates, sivri biber ve kabak fiyatının en fazla artan ürünler olduğuna dikkati çekerek, bu artışta yayla ürünlerini bitmesiyle arzın sadece örtü altından sağlanmasının etkili olduğunu kaydetti.
Kuru soğanda ise üreticinin elinde çok fazla ürün kalmamasının fiyat artışına yol açtığını savunan Bayraktar, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
"Fiyat düşüşü görülen ürünlere baktığımızda, üreticide fiyatı en çok düşen ürün portakal oldu. Meydana gelen yağışların ürün kalitesini düşürmesinin yanı sıra talepteki daralama fiyat düşüşüne yol açtı. Kuru üzümde ise yine talepteki daralma etkili oldu. Ürün grupları itibarıyla baktığımızda ise bu oranın yaş sebze ve meyvede yüzde 412, kurutulmuş ürünlerde yüzde 221, baklagillerde yüzde 263, pirinçte yüzde 169, zeytinde yüzde 129, zeytinyağında yüzde 170 ve hayvansal ürünlerde yüzde 207'lere kadar çıkıyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52