Denetimler her ay açıklansın!

Sivil toplum kuruluşları su, ekmek ve diğer gıda denetimlerinin düzenli olarak kamuoyuna duyurulmasını istedi.

Denetimler her ay açıklansın!

Sağlık Bakanlığı'nın sağlıksız damacana sularıyla ilgili açıklaması, Sivil Toplum Kuruluşları'nı (STK) harekete geçirdi. Birbiri ardına açıklama yapan tüketici dernekleri, Sağlık Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, denetim sonuçlarını düzenli olarak tüketicilere açıklamasını istedi. Ayrıca sadece firma isminin değil, analiz sonuçlarının da duyurulmasını talep etti.

Suyun ticarileştirilmesine karşı çıkan Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, "Biz damacana suyu değil, temiz şebeke suyu istiyoruz." dedi. Denetimlerin firmalarla sınırlı kalmasını eleştiren Çakar, şebeke sularının da denetlenip sonuçlarının ifşa edilmesi gerektiğini söyledi. Tüketiciler Derneği Onursal Başkanı Engin Başaran da bakanlık ve STK'lar arasında işbirliği çağrısında bulundu: "Bakanlığımıza çözüm üretmek üzere kamu-özel sektör-STK zincirini yuvarlak bir masa etrafında toplamaya, yaşanan su sorununa ortak çözüm aramaya çağırıyorum."

Gazi Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sefer Aycan, su ve temel gıda gibi halk sağlığını doğrudan etkileyen tüketim maddelerinin ifşasına yönelik bir endeks düzenlenebileceğini belirtti. Oluşturulacak endekste bakanlık tarafından firmalara ait bilgilerin sürekli güncellenerek şeffaflık oluşturulacağına dikkat çekerek bu sayede tüketicinin aklındaki soru işaretlerinin giderilebileceğini dile getirdi. Suyla ilgili asıl denetim probleminin piyasada yaşandığını anlatan Aycan, "Vatandaşlar, kapağı kolayca açılabilen damacanalara temkinli yaklaşmalı ve hologramsız damacana kullanmamalı." diye konuştu.

Açıklama zorunluluğu ihmal ediliyor
Damacanalarla ilgili ilk araştırmayı yapan Kalibrasyon ve Deney Laboratuvarları Derneği Başkanı Dr. Can Demir de kanunda her 3 ayda bir yapılan analiz sonuçlarını açıklama zorunluluğu olmasına rağmen bunun ihmal edildiğini kaydetti. Demir, önümüzdeki günlerde bakanlığa çağrıda bulunarak bu konuda ihmali bulunan kişilerin istifasını isteyeceğini söyledi.
Zaman

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52