Balcılar 'teşhir' uygulamasından memnun

Taklit ve tağşiş üretim yapan gıda firmalarının teşhir edilmesinin, bal sektöründeki kötü ürünlerin ayıklanmasını sağladığı bildirildi.

Balcılar 'teşhir' uygulamasından memnun
Bal Tanıtım Derneği Başkanı Ömer Arasan, yaptığı açıklamada, yararlı bir gıda maddesi olan balın son dönemlerde bazı olumsuzluklarla gündeme geldiğini belirtti. Bal üretimiyle ilgili olumsuz haberler nedeniyle ''Bal sektörü bitmiş'' gibi bir algı oluştuğunu, ancak bunun gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Arasan, her sektörde bazı olumsuz davranışlarda bulunanların olabileceğini söyledi.

Arasan, bal sektörüne en büyük darbeyi ''merdiven altı satış'' olarak adlandırılan kesimin vurduğunu belirterek, şöyle konuştu: ''Merdiven altında yapılan bal, market rafına çıkamaz. Çünkü Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürlükleri çok sıkı denetim yapıyor. Numune alıyor ve kontrol yapıyor. Eğer bir olumsuzluk görürse teşhir ediyor, ciddi cezalar veriyorlar. Teşhirin sektöre çok faydası oldu. Sahte bal yapan, bala glikoz karıştıran firmalar ayıklandı. Bu teşhirden çok memnunuz. Teşhir ilk başta sektöre darbe vuruyor gibi gözükse bile zamanla o kötüleri ayıkladığı için bize faydası oldu. İlerleyen dönemde daha da faydası olacak. Onun için teşhir uygulamasının devam etmesini istiyoruz.''

Arasan, ''merdiven altı satış'' ile mücadelede ise oldukça zorlanıldığını belirterek, bu konuda tüketicinin bilinçli hareket ederek, markalı ürün tercih etmesi tavsiyesinde bulundu.

Yılın ilk balı Adana'dan
Arasan, Adana'nın iklimi sayesinde bal üretimi açısından önemli bir merkez olduğunu belirterek, doğu ve güneydoğu bölgelerindeki arıların kış aylarında bu kente getirildiğini söyledi. Adana'nın bu şekilde Türkiye'de üretilen balın büyük bölümüne dolaylı olarak ev sahipliği yaptığını anlatan Arasan, nisan ayında açan portakal çiçekleri sayesinde yılın ilk bal hasadının da Adana'da yapıldığını söyledi. Arasan ayrıca, her yıl balın tanıtımına katkı sağlayan bir kişiye ''Altın Arı Ödülü'' verdiklerini belirterek, bu yılki ödülün nisan ayında ilk bal hasadıyla verileceğini sözlerine ekledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52