At eti 'her şey dahil'e mi gidiyor?

Mersin'de 400 kilo kaçak kesilmiş at eti ele geçirdi. Etlerin turizm bölgesinde yakalanması bir kez daha akıllara 'herşey dahil' sistemini getirdi.

At eti 'her şey dahil'e mi gidiyor?
Gıdavitrini - Mersin'in Akdeniz Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, ihbar üzerine Yenimahalle'de bir evde yaklaşık 400 kilo kaçak kesilmiş at eti ele geçirdi. Operasyonda aynı evin ahır olarak kullanılan bölümünde kesim için sırasını bekleyen 2 at, zabıta ekipleri tarafından kurtarıldı.

Halk sağlığını hiçe sayan gıda teröristleri, son işlerinde Akdeniz Belediyesi ve Emniyet güçlerine yakalandı. Yenimahalle 5353 Sokakta at eti kesiminin yapıldığı ihbarı üzerine harekete geçen ekipler, Reşit Y.'nin ikamet ettiği eve bir operasyon düzenledi. Evin avlusunda yapılan incelemede, ahır olarak kullanılan bir bölüm olduğu ve burada 2 adet atın bağlı bulunduğu tespit edildi. Ekiplerin araştırmalarını derinleştirmesi üzerine, avluda perdeyle gizlenmeye çalışılmış bir bölümde 3 adet plastik kasada etler ve siyah plastik poşetlere rastlandı. Poşetler açıldığında ise 1 adet kesilmiş at başı, kesilmiş ayaklar ve hayvanın iç organları bulundu. Büyükşehir Belediye veteriner hekimince etler üzerinde yapılan mikroskobik incelemede, kesilmiş etlerin tek tırnaklı hayvana ait olduğu kanaatine varıldı ve kesin tanı için numune alındı. Veteriner hekim incelemesinin ardından Reşit Y. ile olay anında evde bulunan Hasan K. ve Cahit G. Adlı şahıslar sorgulanmak üzere Mağazalar Karakolu ekipleri tarafından gözaltına alındı. Zanlılardan Reşit Y.'nin suç dosyasının hayli kabarık olduğu ve daha önce 5'i 'Sağlık için tehlikeli madde temin etme' olmak üzere toplam 10 ayrı suç dosyasının bulunduğu ortaya çıktı.

Kesilen hayvanın etleri ve kalan parçaları ise Akdeniz Belediyesi Zabıta ve Temizlik İşleri ekipleri tarafından imha edilmek üzere el kondu. Ekipler, son derece sağlıksız koşullarda bekletilen ve bozulmaya yüz tutmuş etleri araca yüklerken dahi oldukça zor anlar yaşadılar.

Cezalar caydırıcı değil
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Akdeniz Belediye Başkanı M. Fazıl Türk, yurttaşların sağlığını birinci planda tuttuklarını ifade etti. Temiz, hijyenik ve sağlıklı ortamlarda gıda üretimi ve satışı yapmayanlara karşı mücadele verdiklerini dile getiren Başkan Türk, "Halk sağlığını gözetmeyen kim olursa olsun, biz onun karşısında olacağız. Bu konuya ilişkin rutin denetimlerimiz aralıksız devam etmektedir. Yanı sıra yurttaşlardan gelen ihbarları da vakit kaybetmeksizin değerlendiriyor ve yasalar çerçevesinde gereğini yapıyoruz. Halkımız kaçak kesim, sağlıksız üretim ve satış yapılan yerler de dahil olmak üzere, insan sağlığını olumsuz yönde etkileyecek her türlü konuda ihbar ve şikayetlerini Zabıta Müdürlüğümüze yapabilirler" dedi.

Kaçak kesim ve tek tırnaklı hayvan kesimi yapanlara uygulanan cezaların caydırıcılıktan uzak olduğuna da vurgu yapan Başkan Türk, "Biz yaptırım gücümüzü kanunların gücünden alıyoruz. Ama ne yazık ki yürürlükteki yasalar, işlenen suçun yanında komik ve neredeyse teşvik edici kalıyor. Yakalanan şahıslar, 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'na muhalefet suçundan cüzi bir para cezasıyla kurtulacaklar. Meclis'in bu konuda acilen daha ağır cezalar içeren düzenlemelere gitmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

Etler 'herşey dahil' sistemine mi sağlanıyor?
Gıda terörünün hız kesmeden devam ettiğine dikkat çeken tüketici temsilcileri, bu tip ihlallerin son bulması için eğitim, kontrol ve caydırıcı ceza üçlüsünün dirhal aktif bir şekilde uygulanması gerektiğini ifade ediyorlar.
Turizm bölgesinde böyle bir olayın yaşanmasının akıllara 'herşey dahil' sistemini getirdiğine dikkat çeken tüketici temsilcileri, etlerin nerede kullanılacağı konusunda açıklama beklediklerini dile getirdiler.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52