Sıcak havalardan bunalan insanların en çok tükettiği ürünlerin başında hiç kuşkusuz dondurma geliyor. Ne var ki hazır dondurmalar insan sağlığını tehdit ediyor. Dondurma "Dondurmalar Tebliği"ne göre değil, "Yenilebilir Buzlu Ürünler Tebliği"ne göre üretiliyor.
Bu da piyasadaki birçok dondurmanın süt tozu, glikoz, margarin, sentetik salep, renklendirici ve aroma gibi 'şüpheli' katkı maddeleri ile üretildiği anlamına geliyor.
Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği'ndeki "Dondurma Tebliği"ne göre dondurmanın içinde süt, kaymak, salep, şeker, yumurta sarısı ve doğal aroma yahut meyvelerin bulunması gerekiyor.
Piyasada satılan dondurmalar ise 'Yenilebilir Buzlu Ürünler Tebliği'ne göre üretiliyor ve yapımında su buzu, meyveli buz, sorbe, sütlü buz, bitkisel yağlı sütlü buz kullanılıyor.
İçlerindeki katkı maddeleri de bu başlıklara uygun şekilde hazırlanıyor. "Mamullerimizin hiçbir çeşidinde domuz ve domuzdan elde edilmiş katkı maddeleri kullanılmamıştır." ibaresi istisnasız her üründe bulunuyor.
Tüketiciler Birliği'nin (TB) yayımladığı rapora göre 'yoktur' ibaresine rağmen bazı dondurmalarda E-441 koduyla belirtilen jelatin kullanılıyor.
Jelatinin maliyeti düşük olmasına rağmen dini hassasiyetten uzak firmalarca üretiliyor ve kimi zaman domuzdan elde ediliyor. Kullanılan sığır jelatini olsa dahi İslami usullere göre kesilmiş olması gerekiyor.
Aksiyon
Dondurmadan domuz jelatini çıktı!
Gıda teröristleri her sezonu fırsata çeviriyor. Üretim ve denetim sürecindeki boşluklardan yararlanıp tüketiciye bakın ne yediriyorlar...
YORUM EKLE
1
Ekmeğin içi hastalık dolu!
2
Yerken çok güzel ama ya üretirken!
3
Fındıkta alan bazlı destek devam etmeli
4
Selva'nın irmiği 'ay yıldız' aldı
5
Tamek lezzetini Japonlara sevdirdi
6
Teksüt ambalajına 'ay yıldız' ödülü
7
TSE dünya standartlarını aştı
8
Mucize antioksidan vişne suyu
9
Puravita ile sağlık ve lezzeti bir arada sunuyor
10
Gıdada 'dudak uçuklatan' denetim örnekleri
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:13
GÜNEŞ
07:41
ÖĞLE
12:53
İKİNDİ
15:31
AKŞAM
17:55
YATSI
19:18