22 bin gıdadan bini aşkını toplatıldı!

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, numunesi alınan 22 bin 172 adet gıda ürününün, bin 168 tanesinin kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan mevzuata uygun olmadığından toplatıldığını açıkladı.

22 bin gıdadan bini aşkını toplatıldı!
DSP Denizli Milletvekili Hasan Erçelebi, Tarım Bakanlığı’nın 2009 yılına ait 24 sayfalık denetim raporunun sonuçlarını ve söz konusu listeyi sordu. Soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, bakanlık tarafından gıda denetimi yapılan firmaların teşhir ve ilan edilmesine ilişkin olarak, mevcut mevzuat kapsamında, herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın doğrudan firma ve marka isimlerinin açıklanması veya ilan edilmesinin hukuken mümkün olmadığını bildirdi. Bakan Eker, “Yazılı ve görsel basında gündeme gelen olumsuzluk tespit edilen firma ve markalar ise idari yargı kararı gereği sadece başvuru sahibine verilmektedir” dedi.

Uygun olmayanlar toplatıldı

Bakan Eker, Ankara Bölge İdare Mahkemesince verilen, 16 Mart 2011 tarih ve 2011/1270 sayılı kararı da örnek gösterdi.

Kararda, incelenen dosyada, davalı idarenin 2009 yılı Gıda Denetim ve İzleme Programı kapsamında numunesi alınan 22 bin 172 adet gıda ürününün, bin 168 tanesinin kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan mevzuata uygun olmadığı anlaşıldığından, piyasadan toplatılmasına karar verildiğinin tespit edildiği, belirtildi. Piyasadan toplanmış olduğundan, satın alınması yasal olarak mümkün olmayan bu ürün ve üreticilerin adlarının tüketiciye duyurulmasına halk sağlığının korunması bakımından pratik bir yarar bulunmadığı, ifade edildi.

Üretici adlarının açıklanması yararlı değilmiş!

Üreticilerin adlarının tüketiciye duyurulmasında halk sağlığının korunması bakımından pratik bir yarar bulunmadığının belirtildiği kararda, şöyle denildi:

“Bunun yanında toplatılan bu ürünlerin bir üretici tarafından üretilen tüm ürünleri değil, numunesi alınan bir ürün partisinden ibaret olması ve her ürün partisinin de hammadde, üretim, depolama, taşıma ve satış koşulları gibi dış faktörlerle fiziksel, kimyasal ya da mikrobiyolojik yönden değişik etkenlere maruz kalması ve bu faktörlerin önemli bir kısmının da üreticinin denetimi dışında kaldığı gözetildiğinde, sadece belirli bir partisi piyasadan toplatılan ürünün ve üreticisinin adının topluma duyurulmasının bu firma tarafından üretilen tüm ürünlerin sağlığa aykırı olduğu şeklinde hatalı bir algıya yol açarak Bilgi Edinme Hakkı Kanununun amacına aykırı şekilde haksız rekabete ve kazanca sebep olması kaçınılmazdır.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52