Yıllık 18 bin kamyon un israf oluyor!

2021 BM Gıda İsrafı Endeksi Raporu'na göre, Türkiye'de her yıl kişi başına 93 kilogram yiyecek çöpe atılıyor. Günlük 6 milyon, yılda 2 milyar adet ekmek israf ediliyor.  

Yıllık 18 bin kamyon un israf oluyor!

Gıdavitrini - Türkiye’de her gün 6 milyon, yılda 2 milyar adet ekmek israf ediliyor. 2021 BM Gıda İsrafı Endeksi Raporu'na göre ise, Türkiye'de her yıl kişi başına 93 kilogram yiyecek çöpe atılıyor.

Türkiye’nin dünya genelinde en fazla gıdanın israf edildiği ülkeler arasında yer aldığını söyleyen Unlu Mamul Makine Üreticiler Birliği Derneği (TUMMAB) Başkanı Serdar Yalçınkaya; Türkiye’de günde 29 bin ton, yılda 10 milyon ton ekmek üretiliyor. Ekmek ve unlu mamuller sektöründe üretim verimliliğinin düşük olması ve Türkiye’deki katma değerin düşüklüğü sektör için büyük bir problem. Makina sanayindeki gıda makinaları katma değeri, makine üretiminde çalışan kişi başına 1600 dolar, Avrupa’da ise bu rakam 16 bin dolar. Ortalamada Türkiye’deki makina üretim sanayindeki üretilen katma değer ile Avrupa’daki makina üretim sanayindeki katma değer oranı 10 kat daha fazla” dedi.

İsraf edilen ekmeğin üretiminde
yıllık 18 bin kamyon un kullanılıyor

Günlük 6 milyon adet ekmeğin israf edildiğini ve bu israfın yıllık 2.2 milyar ekmeğe tekabül ettiğini de sözlerine ekleyen Yalçınkaya, “İsraf edilen ekmeğin üretiminde yıllık 18 bin kamyon un kullanılırken, bu üretimde kullanılan su ise da yaklaşık 220 bin ton. Bu da yaklaşık 11,5 milyon damacana suya tekabül ediyor. Öte yandan bu işin üretiminde kullanılan 250 milyon KW enerji de israf edilmiş olurken,  2.2 milyar adet ekmeğin üretiminde kullanılan iş gücünde ise yaklaşık 7 milyon 350 bin gün kayıp yaşanmış oluyor. Bu rakam 20 bin kişinin de bir yıllık gelirinin bu sektörde israf edilen ekmeğin üretiminde kaybolduğunu göstermektedir. Bu durum sektördeki yatırımcıların karlılığını düşürüyor. Düşen karlılık yeni yatırımların yapılmasını zorlaştırıyor ya da olanaksız hale getiriyor. Yüksek Teknoloji Fırıncılık, artık ev ve işyerlerindeki fırınlarda  her zaman ekmek çeşitlerine ve unlu mamullere ulaşmayı mümkün kılıyor. Tamamen doğal hammaddeler ile hazırlanan  unlu mamul çeşitleri ev veya işyerlerindeki fırınlarda 8 -10 dakika aralığında pişirilerek sofralardaki yerini alıyor. İhtiyaca göre üretim ve tüketim israfın önüne geçecektir“ şeklinde konuştu.

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52