Zeytinyağı sektöründe uzlaşma arayışı

Zeytin ve zeytinyağı sektöründe yıllardır süren tartışmalar, yerini uzlaşma mesajlarına bıraktı.

Zeytinyağı sektöründe uzlaşma arayışı
İhracatçılar ile Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK), Tariş başta olmak üzere iç piyasaya hitap eden firmalar arasında, Dahilde İşleme Rejimi (DIR) kapsamında ihraç kaydıyla ithalat yapma talebiyle başlayan kutuplaşmada taraflardan uzlaşma mesajları gelmeye başladı. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli, DIR konusundaki görüşlerinde bir değişiklik olmadığını, buna karşılık üreticiye verilecek prim, Türkiye'nin zeytin ağacı varlığını arttırma, rekolte çalışması, zeytin alanlarında maden arama çalışmalarına karşı ortak mücadele, iç ve dış tanıtım konuları başta olmak üzere sektörün ortak menfaatleri konusunda ortak hareket edilmesi fikrinde olduğunu söyledi. Güreli, sektördeki kutuplaşmadan fayda sağlayanlarla mücadele edeceklerini dile getirdi.
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği'nin olağan genel kurul toplantısında konuşan Güreli, fikir ayrılıkları yaşansa da birlikte hareket etmeleri gerektiğini dile getirdi. Güreli, "Görüş ayrılıklarımızı bir kenara bırakıp sektörümüzü geliştirecek ortak çalışmalar yapmalıyız. Biz kutuplaşmalar yaşasak da bunlar aşılamayacak durumlar değil. Sektördeki herkesin el ele hareket etmesinden yanayız." diye konuştu.
TARİŞ'TEN UZLAŞMA ÇAĞRISINA ANINDA JEST
EZZİB Başkanı Ali Nedim Güreli'den sonra konuşan Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Genel Müdürü Güngör Şarman, sektörün el ele vererek rekolte, makineleşme, prim desteği ve üreticiye verilmesi gereken destekler konusunda işbirliği yapmasının, sektörün çıkarına olduğunu söyledi. Şarman, "Sektörümüzde birarada başarılı çalışmalar yapmak istemekteyiz. Sektörümüzün çıkarları doğrultusunda, ekonomik kazançlarımızın, üretim ve ihracatımızın artması doğrultusunda çalışmalıyız. Üreticimiz de zor durumda kalıyor, sektör olarak hep beraber kazanç getirecek politikalar üretmemizden yanayım." diye konuştu.
SEKTÖR JAPONYA, ÇİN VE IRAK PAZARINA YOĞUNLAŞACAK
Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Ölken, sektörün hedef pazarlar olarak zeytinyağında Japonya ve Çin, zeytinde ise Irak'ı seçtiğini dile getirdi. Ölken, "Zeytin ve zeytinyağı ihracatından ZZTK için yapılan kesinti, Turquality ve fuar destekleriyle 500 bin liralık bütçe öngördük. Bu bütçemizle zeytin ve zeytinyağı konusunda Japonya, Çin ve Irak pazarlarına ulaşmayı planlıyoruz. Ayrıca kurduğumuz tanıtım grubu, iç piyasa tanıtımı da yapıyor. Şu anda RTÜK'ten onayını aldığımız zeytinyağı tanıtım filmi, tanıtım spotu olarak kanallarda gösterilmeye başlanacak." dedi.
Zaman

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52