Zeytinyağı fiyatları nasıl aşağı çekilir?

Akhisar'da bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen zeytin hasat şenliklerinde üretici ve işletmecilerden destek çağrısı geldi.

Zeytinyağı fiyatları nasıl aşağı çekilir?

Akhisar'da bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen zeytin hasat şenliklerinde üreticiler, işletmeciler ve ihracatçılar, zeytinyağında kilo başına verilen prim desteğinin 50 kuruştan 1 liraya çıkartılması ve hiç destek verilmeyen sofralık zeytine ise kilo başına 20 kuruş destek talep edilmesi konusunda birleşti.

Yaklaşık 12 milyon kayıtlı ağacı, irili ufaklı 330 zeytin ve zeytinyağı firması ve 20 bin kişiye sağladığı gelirle sofralık zeytinin başkenti olan Akhisar'da, "Dördüncü Zeytin Hasat Şenlikleri" yılın ilk hasadının yapılışı ve ilk zeytinyağının sıkımıyla başladı. Akhisar Ticaret Borsası organizasyonunda, TİM, Ege İhracatçı Birlikleri ile Akhisar ve Ballıca belediyeleri desteğiyle gerçekleştirilen etkinliklerde, üreticiler, firma sahipleri ve ihracatçıların ortak talebi; devletin zeytinyağına kilo başına verdiği 50 kuruşluk desteği 1 liraya çıkartması ve hiç desteklenmeyen sofralık zeytine yine kilo başına 20 kuruşluk destek verilmesi oldu.

HEDEF RUSYA PAZARI
Organizasyonun ev sahipliğini yapan Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Emin Demirci, yaklaşık 500 bin dekar alanda yapılacak olan hasattan 180 bin tonluk bir zeytin rekoltesi hedeflediklerini söyledi. Demirci, "46 ülkeye ihracat yapıyoruz, hedef pazarımız Rusya olmalı. Orada sadece şantiyelerdeki Türklere mal gönderebiliyoruz. Oysa Rusya bölgesi, bağımsız devletleri de katarsak yaklaşık 300 bin tonluk zeytin ve zeytinyağı ithal eden bir pazar" diye konuştu.

"TEK KAVGAMIZ EKMEK KAVGASI"
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı ve TİM Başkanvekili Ali Nedim Güreli ise kamuoyunda zeytinyağıyla uğraşanların birbiriyle sürekli kavga ettiği gibi bir algı olduğuna dikkat çekerek, "Sektörümüz için "kavga ediyor' diyorlar. Tek kavgamız ekmek kavgası, ortak talebimiz prim desteği" diye konuştu.

"KÜÇÜK FİRMALAR DESTEKLENİRSE ZEYTİNYAĞI FİYATI DÜŞER"
Akhisar Ticaret Borsası Meclis Başkanı Fettah Gürmen, Akhisar'ın zeytincilikte hak ettiği noktaya yavaş yavaş geldiğini ifade etti. Gürmen, özellikle küçük firmaların desteklenmesinin kayıt dışını da azaltacağını belirterek, "Küçük firmaların desteklenmesi rekabetçilik açısından çok önemli. Firma sayısı artarsa rekabet artar ve zeytinyağının marketlerdeki fiyatı da düşer. Zeytinyağı üreticisi, en iyi yağdan kilo başına aldığı yaklaşık 4 - 4.5 lira fiyat ile neredeyse ayçiçeği yağı alamaz hale geldi" diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52