Üzümlü baklavamız da oldu!

Denizli'de özel bir şirket, KOSGEB desteği alarak üzüm çekirdeği tozunu baklava, lokum, ekmek, simit ve kuru pasta gibi gıdalarda kullanmaya başladı.

Üzümlü baklavamız da oldu!
Kimyevi renk vericilerle "kalsiyum propiyonat" denen raf ömrünü uzatıcı maddeler kullanılmadan yapılan ürünler, doğal olduğu için büyük ilgi görüyor. Üzüm çekirdeğinin kullanımının yaygınlaşmasının, gıda ürünlerinde renklendirici ve raf ömrünü uzatıcı ithal ürünleri engelleyeceği belirtiliyor. Has Burcu Ekmek ve Unlu Mamulleri tarafından, Denizli'nin ünlü Çal karası üzümünün çekirdek tozundan "Çeki" adıyla baklava, lokum, ekmek, simit ve kuru pasta gibi ürünler yapıldı. Firmanın sorumlu yöneticisi olan ziraat mühendisi Sevgi Kul, üzüm çekirdeği tozunun insan vücudundaki serbest radikalleri etkisiz hale getirme bakımından E vitamininden 50, C vitamininden 20 kat daha kuvvetli olduğunun tespit edildiğini söylüyor. Yaptıkları ekmek, baklava ve simidin tamamen doğal olduğunu belirten Kul, "Kendine özgü aroması, tadı ve kokusu var. Hiç renk verici madde kullanılmadı. Örneğin simidin dışını pekmezle kaplayarak, peynir altı suyu ve üzüm çekirdeği kullanıyoruz. Baklavada da şeker yerine pekmez kullanıyoruz." diyor. Firma sahibi Mustafa Kılıç da ürünlerinin büyük beğeni topladığını ifade ediyor. KOSGEB tarafından "Uzun Ömürlü ve Sağlıklı Ekmek" konulu Ar-Ge ve inovasyon projesi olarak desteklenen çalışmada, danışman olarak görev yapan PAÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İlyas Çelik, üzüm çekirdeği tozunun gıdaların raf ömrünü uzattığı gibi ekmekte kullanıldığı zaman antioksidan özellik kazandırdığını da belirtiyor.

Zaman

 

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Food, Baklava, Üzüm Çekirdeği, Simit, İlyas Çelik, KOSGEB, Mustafa Kılıç

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52