Ülker'e Japon ortak geliyor

Japon devi Mitsubishi, Ülker ile ortak oluyor. Şirket iştiraki Nissin ile birlikte Piyale'nin yüzde 50'sini satın alacak. Ülker yeni ortaklarıyla noodle üretip, Japonya'ya makarna satacak.

Ülker'e Japon ortak geliyor
Dünyanın en büyük şirketlerinden biri daha Ülker'e ortak oluyor. Japon devi Mitsubishi, Ülker, ile birlikte makarna üretecek. Mitsubishi ve iştaraki Nissin, Ülker'in geçen yıl satın aldığı Türkiye'nin ilk makarna üretecisi Piyale için el sıkıştı. Japon ortaklar markaya yüzde 50 ortak olacak. Ortaklık için ilk adım geçen hafta atıldı. Rekabet Kurulu'ndan onay olan Ülker'in Japon ortaklarıyla önümüzdeki günlerde imzayı atacağı öğrenildi. Daha önce Avrupalı ve Amerikalı bir çok şirketle ortaklık yapan Ülker, ilk kez bir Japon firmayla birlikte üretim gerçekleştirecek. Cumhuriyet öncesinde kurulan Piyale markası Sabancı Grubu ile özdeşleşmişti. Sabancı Holding'in gıdadan 3 sene önce ayrılmasıyla Piyale'yi önce Marsan, geçen yıl da Ülker'in tepe şirketi Yıldız Holding almıştı. Türkiye'nin en büyük makarna üreticisi konumunda bulunan Piyale markası İzmir'deki tesisini kapatarak İzmit'e taşındı ve böylece en modern üreticilerden biri haline geldi.

NOODLE ÜRETECEK

Edinilen bilgilere göre ortaklıkta 3 şirket bulunacak. Ülker ile Japon Mitsubishi'nin yanısıra iştiraki Nissin Food da üretimde yer alacak. Japonlar bu operasyon için yaklaşık 100 milyon lira ayırdı. İlerdeki yatırımlarla Piyale makarnası üreten fabrikanın kapasitesi artırılacak. Dünyanın en büyük noodle üreticisi olan ve 3.5 milyar dolar ciro yapan Japon ortak Nissin'in noodle deneyimi üretime yansıyacak. Fabrikada noodle üretimi için yeni hat kurulacak.

Japonya'ya makarna ihracatı başlıyor

Aldığımız bilgilere göre Japon Mitsubishi ve Nissin'in Ülker'i tercih etmesinin en büyük nedeni ise Ortadoğu, Afrika ve Avrupa pazarındaki gücü. Japonlarla ilk kez masaya oturan Ülker, yıllık 30 bin ton makarna ithal eden Japonya'ya da bu kanalla satış gerçekleştirecek. Ülker'e ortak olan Mitsubishi ise son olarak otomobil kiralama şirketi İntercity'ye ortak olmuştu. 612 bin çalışanı olan Mitsubishi, Japonya'nın en büyük enerji, demir çelik, kimya, otohotiv, elektronik şirketi. Yeni işbirliği ile Ülker'in ortaklık haritasına Mitsubishi ve Nissin ile birlikte Japonya'da eklenmiş oldu. Daha önce Hero Baby, Laurens Spethman Holding, Kellogg's, Eckes-Granini Group gibi devlerle işbirliğinde bulunan Ülker, geçen yıl yabancı ortaklıklara hız vermiş ve Hollandalı Ice Cream BV ile dondurma, Alman Eckes- Granini meyvesuyu, ABD'li McCormick ile de baharat için anlaşmıştı.

Kerim Ülker - Sabah

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52