TPE'den "Ar-Ge israfını önlemeliyiz" çıkışı

Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, AB'nin yılda 60 milyar Euro'yu, sırf patent kaynaklarını iyi araştırmadıkları için Ar-Ge tekrarına harcadığını söyledi.

TPE'den
Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, AB'nin yılda 60 milyar Euro'yu, sırf patent kaynaklarını iyi araştırmadıkları için Ar-Ge tekrarına harcadığına dikkati çekerek, "Bizde de bu oran çok yüksek. 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefliyorsak, 'Para-Bilgi-Para' dönüşümündeki tıkanmayı açmak zorundayız. Bunu önlemek zorundayız, çareler arıyoruz." dedi.

TPE Başkanı Habip Asan, 'Türk Üniversitelerinin Sınai Mülkiyet Bilgisinin Yaygınlaştırılması Projesi' kapsamında Uludağ Üniversitesi Senato üyelerine fikri mülkiyet konusunda bir konferans verdi.

Rektörlük A Salonu'ndaki konferans öncesinde konuşan Rektör Prof. Dr. Kamil Dilek, bilginin toplum yararına kullanılmasının giderek önem kazandığına dikkat çekerek, üniversitelerin de bu kapsamda, önemli adımlar attığını söyledi. TPE'nin böyle bir toplantıyla üniversitelerden beklentilerini dile getirmesinin önemine işaret eden Prof. Dr. Dilek, "Dilerim üniversitelerimiz sıkıntılarını bir an önce aşıp, ürettikleri bilgiyi ticarileştirirler. Bu toplantının bu anlamda yararlı olacağına inanıyorum" dedi.

Hazırladığı sunumda, 1871 yılında çıkarılan Alamet-i Farika Nizamnamesi'nden günümüze fikri mülkiyetin kaydettiği aşamaları anlatan Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, 35-40 yıl önce fikri varlıkların bir işletmenin toplam varlıkları içinde yüzde 17 gibi bir paya sahip olduğunu, 2010'da ise piramidin tersine dönerek yüzde 85'lere ulaştığını kaydetti. Fikri mülkiyeti, "İnsan düşüncesinin ürünü olan yeniliklerin sahiplerine verilen haklar" olarak tanımlayan TPE Başkanı Prof. Dr. Asan, ülkemizde edebiyat ve sanat eserlerinin fikri mülkiyeti konusuyla Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü'nün ilgilendiğini, sınai mülkiyet hakları konusunun ise Türk Patent Enstitüsü'nün görev alanına girdiğini belirtti.

Sınai mülkiyetin beş ayrı konuyu içerdiğini dile getiren Prof. Dr. Asan, bunları da "Patent ve Faydalı Model", "Marka", "Endüstriyel Tasarım", "Coğrafi İşaret", "Entegre Devre Topografyası" olarak sıraladı. Ar-Ge çalışmalarının artmasıyla birlikte marka, patent ve tasarıma önem verildiğini bildiren TPE Başkanı Asan, 2012 yılında TPE'ye 15 bin 716 patent başvurusu yapıldığını, Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) verilerine göre, miktar itibariyle Türkiye'nin dünya sıralamasında tasarımda 5., markada 6., patentte 17. sırada olduğunu kaydetti. Fikri mülkiyet konusuna miktar açısından bakıldığında hiç de küçümsenmeyecek bir durumda bulunmamıza rağmen "uluslararası etki" sıralamasında 16'ıncı sırada bulunduğumuza işaret eden TPE Başkanı Asan, bu sorunun da zamanla aşılacağını ifade etti.
zaman.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52