Sınırlardan tonlarca kalitesiz bal giriyor

TAB Yönetim Kurulu Başkanı Bahri Yılmaz, butik ballarda fiyatların yöresel olarak değişiklik gösterdiğini belirtti.

Sınırlardan tonlarca kalitesiz bal giriyor
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Yönetim Kurulu Başkanı Bahri Yılmaz, butik ballarda fiyatların yöresel olarak değişiklik göstermekle birlikte, bir kilogram balın ortalama üretici maliyetinin 8-10 lira olduğunu belirterek, "Market raflarında balların 17-30 lira gibi bir fiyatla satılmasının izahı, birilerinin tüketiciyi kandırmasıdır" dedi.

Bahri Yılmaz, bal fiyatlarına ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulundu.

Yılmaz, tüm şehirlerde bağlı birlikleri bulunan TAB'ın, Türkiye'deki 57 bin 556 arıcıya ait 5 milyon 967 bin 12 aktif arı kovanı üzerinde söz hakkı bulunduğunu vurguladı.
Türkiye arıcılığını ülke içinde ve dışında temsile, Türk arıcılığı adına beyanda bulunmaya, Türkiye arıcılığını yönlendirmeye hukuken yetkili tek sivil toplum kuruluşunun TAB olduğunu ifade eden Yılmaz, arıcıların sorumluluk anlayışının bir yansıması olarak "kalıntısız ve katkısız bal" sloganını benimsediğini kaydetti.
Balda gıda güvenliğini, Arıcılık Kayıt Sistemi (AKS) ile sağladıklarına dikkati çeken Yılmaz, "Kavanozdan kovana kadar izlenebilir arıcılık yapıyoruz. Butik balların fiyatları yöresel olarak değişiklik göstermekle birlikte, bir kilogram balın ortalama üretici maliyeti 8-10 liradır. Market raflarında balların 17-30 lira gibi bir fiyatla satılmasının izahı, birilerinin tüketiciyi kandırmasıdır" diye konuştu.
Bal üretimi yapan ve doğal bitki varlığının dörtte üçünün döllenmesini sağlayan arılarının, ekonomiye katkısının bal değerinin 200 katı olduğuna dikkati çeken Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Zor şartları olan arıcılar evinden ayrı, dağlarda üretim yapıyor. Ancak bal tüccarları bu işler çok kolaymış gibi fiyat düşürmek için yalan yanlış beyanlarda bulunuyor. Yetkisiz ve bilgisiz kişilere verdirilen beyanların arkasında ne gibi ticari gerekçelerin yattığını bilemeyiz. Ancak bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olanlar Türk arıcılığına zarar veriyor. Gıda ve arıcılık konusunda ehil kişiler yazılı ve görsel basına açıklamada bulunmalı."

Sınır ticaretiyle tonlarca kalitesiz bal giriyor
Bahri Yılmaz, balın, elde edildiği çevre şartlarına, kaynağına, hasat yapıldığı zamanki olgunluğuna, işleme yöntemine ve depolama şartlarına bağlı olarak değiştiğini dile getirdi.
Balda birçok doğal şeker türünün yanı sıra mikroorganizma oluşumunu önleyen asitler, proteinler, mineral madde, B1, B2, B3, B5, B6, C, H ve K vitaminleri bulunduğunu anlatan Yılmaz, antioksidan özelliği bulunan balda bitki pigmentlerinin de yer aldığını ifade etti.
Gerçek balın içine hiçbir madde katılamayacağını ve hiçbir maddenin çıkarılamayacağını kaydeden Yılmaz, sektöre yönelik alınması gereken tedbirler konusunda şunları söyledi:
"Arıcılar kendi ürettikleri balı pazarlamada sorunlar yaşarken ülkemize sınır ticareti adı altında yasal olmayan yollardan ya da tatlandırıcı adı altında tonlarca kalitesiz bal giriyor. Bu balların satışı engellenmeli.
İlaç, antibiyotik ve mevsim dışı şeker kullanımının önlenmesi, erken hasat sorununun giderilmesi gerekiyor. Arıcılar ve satıcılar kayıt altına alınmalı, Türkiye'nin tekel olduğu ürünlerde tek elden ihracat yapılmalı. Kodekse uygun bal kapları, arıcılık malzemeleri üretilmesi lazım. Arı ürünleri ithalatının süresiz yasaklanmasını istiyoruz. Bal kaynakları korunmalı. Marketlerde raf kontrolleri yapılmalı, ülke içinde sahte bal yapanlarla mücadele edilebilmeli. Bal alıcıları, birlik üyesi arıcılardan alım yapmalı ve arıcılar da satılan ürünlerden sorumlu tutulmalı. Bal üretim girdilerinde KDV oranları düşürülmeli."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52