Şekerde tehlike kapıda!

Türkiye'de bu yıl, tahıl ürünleri yüzde 5,2 azaldı, sebzelerde yüzde 0,7 ve meyvelerde yüzde 4,8 oranında artış oldu. Şekerpancarı üretimi azalıyor...

Şekerde tehlike kapıda!
Tahıl üretimi yüzde 5,2 azaldı, sebze üretimi yüzde 0,7, meyve üretimi yüzde 4,8 arttı, Tütün üretimi yüzde 76,1 artarak 80 bin ton, şeker pancarı üretimi yüzde 7 oranında azalarak 15 milyon ton olarak gerçekleşti.

Türkiye'de bu yıl, geçen yıla göre üretim miktarları, tahıl ürünlerinde yüzde 5,2 azaldı, sebzelerde yüzde 0,7 ve meyvelerde yüzde 4,8 oranında artış oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) bugün açıklanan 2012 yılı Bitkisel Üretim İstatistiklerine göre, bu yıl geçen yıla göre tahıllarda azalma, sebze ve meyve ürünlerinde artış gerçekleşti.
2012 yılında geçen yıla göre üretim miktarları, tahıl ürünlerinde yüzde 5,2 azalış, sebzelerde yüzde 0,7 ve meyvelerde yüzde 4,8 artış gösterdi. Bu yıl üretim miktarları tahıl ürünlerinde 33,4 milyon ton, sebzelerde 27,8 milyon ton ve meyvelerde 18 milyon ton olarak gerçekleşti.
Tahıl ürünleri üretim miktarları bu yıl, geçen yıla göre yüzde 5,2 azalarak yaklaşık 33,4 milyon tona, buğday üretimi yüzde 7,8 azalarak 20,1 milyon tona, arpa üretimi yüzde 6,6 azalarak 7,1 milyon tona, çeltik üretimi yüzde 2,2 azalarak 880 bin tona geriledi. Dane mısır üretimi ise yüzde 9,5 artarak 4,6 milyon tona yükseldi.
Baklagillerin önemli ürünlerinden nohut yüzde 6,3 artarak 518 bin tona, kırmızı mercimek yüzde 7,9 artarak 410 bin tona, yumru bitkilerden patates yüzde 3,9 oranında artarak yaklaşık 4,8 milyon tona çıktı.

Sebze ve meyve üretimi arttı
İstatistiklere göre, yağlı tohumlardan ayçiçeği üretimi yüzde 2,6 artarak yaklaşık 1,4 milyon tona yükseldi.
Tütün üretimi yüzde 76,1 artarak 80 bin tona çıkarken, kütlü pamuk üretimi yüzde 10,1 azalarak yaklaşık 2,3 milyon tona, şeker pancarı üretimi yüzde 7 oranında azalarak 15 milyon tona geriledi.
2012 yılında sebze ürünleri üretim miktarı geçen yıla göre yüzde 0,7 oranında artarak yaklaşık 27,8 milyon tona yükseldi. Sebze ürünleri alt gruplarında üretim miktarları incelendiğinde yumru ve kök sebzelerde yüzde 11,2 azaldı, başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzelerde yüzde 0,6, meyvesi için yetiştirilen sebzelerde ise yüzde 2,6 artış gerçekleşti.
Sebzeler grubunun önemli ürünlerinden domateste yüzde 3,1, havuçta yüzde 18,6, sivri biberde yüzde 3,5, dolmalık biberde yüzde 5, salçalık biberde yüzde 2,5, kavunda yüzde 2,5, karpuzda yüzde 4,1 oranında artış, kuru soğanda yüzde 22,1, patlıcanda yüzde 2,7 ve sakız kabakta yüzde 4,8 azalma görüldü.
2012 yılında meyve üretimi geçen yıla göre yüzde 4,8 artarak yaklaşık 18 milyon ton olarak gerçekleşti. Meyveler içinde önemli ürünlerin üretim miktarlarına bakıldığında, geçen yıla göre elma yüzde 7,8, kayısı yüzde 16,9, şeftali yüzde 12, erik yüzde 11,7, kiraz yüzde 7,4, nar yüzde 44,8 ve zeytin yüzde 4 arttı. Turunçgil meyvelerden portakal yüzde 4, limon yüzde 10,1 oranında azaldı.
Sert kabuklu meyvelerden fındık yüzde 53,5 ile antep fıstığı yüzde 33,9 artarken, üzüm üretiminde yüzde 2,6 geriledi. İncir üretiminde ise yüzde 5,6 artış gerçekleşti. Yaş çay üretimi yüzde 1,5 artarak yaklaşık 1,2 milyon tona yükseldi.

Türkiye'de yetiştirilen tarımsal ürünlerin üretim miktarlarına ilişkin tahminler, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan (GTHB) alınıp Resmi İstatistik Programı kapsamında TÜİK tarafından yayımlanıyor. Ayrıca, şeker pancarı üretim miktarı Şeker Kurumu, tütün üretim miktarı Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu, haşhaş (kapsül, tohum) üretim miktarı Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü, çay üretim miktarı ise Rize Ticaret Borsası ve Çaykur Genel Müdürlüğü'nden derleniyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52