Mersin Türkiye'nin limon üssü oldu

Dünya limon ihracatının yüzde 17'sinin, Türkiye'den yapılan limon ihracatının ise yaklaşık yüzde 80'inin gerçekleştirildiği Mersin bu konuda Meksika ile yarışıyor.

Mersin Türkiye'nin limon üssü oldu
Yıllık narenciye üretimi ile Türkiye'de sektöründe lider konumundaki Mersin, özellikle çorbalarda, yemeklerde, salatalarda lezzeti arttırmak, sindirimi kolaylaştırmak, vücuda direnç kazandırmak için kullanılan önemli C vitamini kaynağı limon ihracatında, ülkelerle yarışıyor.

Mersin Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Abdullah Özdemir, yaptığı açıklamada, Mersin'den yapılan narenciye ihracatının yaklaşık 400 milyon dolar olduğunu söyledi.

Türkiye'den ihraç edilen meyvenin yüzde 60'ının dünya sofralarında yerini aldığını belirten Özdemir, ''Türkiye'de narenciye üretimi 3,6 milyon ton. Bunun 1 milyon tonu, yani yüzde 30'a yakın bir kısmı Mersin'de üretiliyor. Türkiye'de üretilen narenciyenin yüzde 40'ını Mersin'den ihraç ediyoruz'' diye konuştu.

Mersin'de üretilen narenciyenin içinde limonun ayrı bir öneminin bulunduğunu ifade eden Özdemir, şöyle devam etti:
''Türkiye'den yapılan limon ihracatının yaklaşık yüzde 80'i Mersin'den karşılanıyor. Mersin artık limon ihracatında şehirlerle değil, ülkelerle yarışıyor. Dünya limon ihracatında lider ülke Türkiye. Limon ihracatı sıralamasında ikinci sırada yer alan ülke ise Meksika. Mersin ise ihraç ettiği limonla Meksika'dan sonra en çok limon ihraç eden yer konumundadır. Dünya limon ihracatının yüzde 17'si Mersin'den yapılmaktadır.''

Mersin'e katkısı
Özdemir, Mersin'deki tarımsal faaliyetler içerisinde limonun her zaman farklı bir yer tuttuğuna işaret ederek, ''Mersin limon konusunda her anlamda gelir elde ediyor. Bahçede çalışan üretici de para kazanıyor, paketleme tesisinde çalışan mevsimlik işçi de... Narenciyenin ve limonun Mersin'e katkısı 1.5 milyar lira olarak değerlendiriliyor'' dedi.

Mersin'deki narenciye ekim alanının 27 hektar olduğunu dile getiren Özdemir, narenciyenin kentteki işsizliği de önemli oranda giderdiğini, hatta hasat sezonu sırasında doğu illerinden mevsimlik işçi getirmek zorunda kaldıklarını kaydetti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52