Dünya ile aynı anda narenciye üretilecek

Türkiye, patentli bir narenciye çeşidini ilk defa dünya ile aynı anda üretecek.

Dünya ile aynı anda narenciye üretilecek
Adana Çiftçiler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yücel Ener, Türkiye'nin ilk defa tüm dünya ile aynı anda patentli bir narenciye çeşidini üretmeye başlayacağını, açıkladı. 'Narenciye Milli Çeşitliliği Listesi'nde yapılan son güncellemelerin ardından mandered, mandalate, lemox cinsi ürünlerin de listeye dahil edildiğini kaydeden Ener, söz konusu narenciye çeşitlerinin de çekirdeksiz olmasının yanında listeye giren ilk 'patentli narenciye çeşidi' olarak da öne çıktığını söyledi. Çekirdeksiz bir ürün olarak öne çıkan; 'mandared, mandalet ve lemox' cinsi ürünler, 5 bin dönümlük bir alanda toprakla buluşacak ve satışı da 2013 yılı Ocak ayında yapılacak.

Ener, "Patentli narenciye çeşitleri sözleşme karşılığında satıldığı gibi belirli bir alanda ekimine izin veriliyor. Bu sözleşme ile birlikte arazisine ürün dikecek olan çitçiye, aldığı malın arz-talep dengesinin bozulmayacağının garantisi veriyor. Bunun yanında tanjerin cinsinin hasadının nisan ayının ortasında yapılması, mandered cinsinde de içinin kırmızı ve çekirdeksiz olması önemli. Bu ürünlerin dünyada bir başka eşi benzeri yok. Bu ürünlerin Türkiye'ye kazandırılması oldukça önemli" dedi.

Tüm bu narenciye çeşitlerinin dünyada henüz çok yeni olduğunu vurgulayan Ener, Türkiye'nin dünya ile birlikte bu ürünleri aynı anda yetiştireceğini, bunun da narenciye üretimi açısından bir ilk olduğunu vurguladı. Ener, "Normalde dışarıda tutmuş bir çeşit, çok sonra Türkiye'de üretimine başlanırdı yani Türk çiftçisinin çok sonradan haberi olurdu. Ancak bu çeşitler, dünyada aynı anda İspanya, Amerika ve İtalya üretimine başlanırken, Türkiye de bu ülkelerle hemen hemen aynı anda bu ürünleri getirdi"  ifadesine kullandı.
dunya.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52