Kuru kayısının fiyatı yüzde 225 arttı

Mart ayı sonunda Türkiye'nin bazı bölgelerinde yaşanan don olayları, rekolteleri düşürdü; tüketiciye ise zam olarak yansıdı.

Kuru kayısının fiyatı yüzde 225 arttı
Malatya'da kayısının yüzde 80'iini don vururken fındık, muz, zeytin, kivi gibi ürünler de dondan nasibini aldı. Kuru kayısının fiyatı yüzde 225 artarken, fındıkta fiyat artışı yüzde 80, kivide yüzde 233'ü buldu.
Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, sebzelerin serada yetişmesi nedeniyle meyve kadar zarar görmediğini dile getirirken özellikle fındık, kayısı, incir gibi ürünlerde düşen rekoltelerin Türkiye'nin ihracatçı konumu nedeniyle dış ticaretin de etkileyeceğini söyledi.

Donun ardından kayısının, 4 liradan 13 liraya fırlayan fiyatının 20 liraya kadar çıkabileceğinin altını çizen Yetkin, şu anda piyasada kayısının bulunmadığını önümüzdeki dönemde de olmayacağını ifade etti. Fındıkta da sorun yaşandığını, çiçeklerin dondan olumsuz etkilendiğini anlatan Yetkin, "Şu anda fındıkta yüzde 30'luk rekolte düşüşü olduğu dile getiriliyor. Kilogramı 5 lira olan fındık, 9 liraya yükseldi. Bu rakam 15 liraya kadar çıkabilir. Karadeniz'de zarar nedeniyle sigortaya başvuran 30 bin poliçe var" diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 12 Nisan 2014, 09:18

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52