Hayvancılıkta önemli reform olacak

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ''Et ve Balık Kurumu bir Süt Müdahale Kurumu haline gelecek. Bunu özelikle hayvancılıkta en önemli reform olarak görüyorum'' dedi.

Hayvancılıkta önemli reform olacak
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ''Et ve Balık Kurumu bir Süt Müdahale Kurumu haline gelecek. Bunu özelikle hayvancılıkta en önemli reform olarak görüyorum'' dedi. Elmas Garden Otel'de düzenlenen TZOB Marmara Bölge Toplantısı'nda konuşan Bayraktar, Türkiye'de istihdam edilen kadınların yüzde 40'ının tarımda çalıştığını bildirdi. Tarım sektöründe çalışan kadınların yüzde 93'ünün kayıt dışı olduğuna dikkati çeken Bayraktar, ''Tarımda çalışan erkek nüfusu ile kadın nüfusu arasında, 306 bin fark var. Yaptığımız projeksiyon çalışmalarına göre çok kısa bir tarihte çalışan kadın sayısı erkek sayısını geçecek. Verimliliği, kaliteyi, standardı kadınlarımızla yakalamaya çalışacağız. Kadınlarımızın eğitimine bu süreçte fevkalade önem vermeliyiz. Kadınların örgütlenmesine önem vermeliyiz. Bu, tarım sektörünün istikbalini ilgilendiren çok önemli bir hadise'' diye konuştu.

Süt fiyatlarında istikrar yakalanamadığı için zaman zaman üreticilerin kriz yaşadığını ifade eden Bayraktar, 2007-2008 yıllarındaki kuraklığın maliyetleri arttırdığını anlattı.
Bayraktar, kuraklık nedeniyle sektörün büyük bir darbe yediğini vurgulayarak, ''Avrupa'da, gelişen ülkelerde olduğu gibi Süt Müdahale Kurumu'na ihtiyaç var. Et ve Balık Kurumu bir Süt Müdahale Kurumu haline gelecek. Bunu özelikle hayvancılıkta en önemli reform olarak görüyorum. Fiyatta istikrarı yakalayamadığımız taktirde ne yaparsak yapalım olmuyor'' dedi.
Banka kredileri
Bayraktar, 2-B arazilerinin çiftçilere satılmasının çok önemli olduğunu belirterek, uzun vadeli ödeme seçenekleri sunulması gerektiğini bildirdi.
Çiftçilerin özel bankalarla sorun yaşadığını kaydeden Bayraktar, sözlerini şöyle tamamladı:
''Özel bankalarla sıkıntımız var. Bir zaman bana bir tanesi geldi, 'size şu kadar kaynak verelim' dedi. Dedim ki 'bu paranın karşılığında benden ne istiyorsunuz?' 5 milyon dolar civarında para teklif edildi. Dediler ki 'odalarımızla köylere gidelim, eğitim çalışması yapalım ve kredi kullandıralım' 'Bunların ortakları kimdir?' dedim. 'Ortakları yabancı' deyince 'kusura bakmayın' dedim. Yüzde 35 faizle çiftçiye kredi kullandıracaksınız, bu çiftçi ne kazanıyor ki nasıl ödeyecek? Dağıtıyorsunuz kredi kartlarını çiftçiye, 5 ay vade yok. 5 ay sonra ödenmediği zamanki faiz ne?
Faiz kıskacında Sakaryamızdaki bir köye el konuldu. Yapılandırma yapılmadan, hemen icraya verildi çiftçilerimiz. Birinci satışta talip çıkmayınca ikinci satışta yüzde 40 ile banka ele geçirdi. Bahsettiğim bankayla görüşmelerimiz devam ediyor, bu arazileri geri almaya çalışıyoruz.''
Bayraktar, Türk çiftçisinin bankalara 30 milyar TL civarında borcu bulunduğunu sözlerine ekledi.

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker, Şemsi Bayraktar, Et ve Balık Kurumu, Süt, TZOB

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52