Gıdaların enerjiye çevrilmesini istemiyor!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, EPDK'nın mısır ve pancardan biyoetanol üretilmesine yönelik kararının tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Gıdaların enerjiye çevrilmesini istemiyor!
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) mısır ve pancardan biyoetanol üretilmesine yönelik kararının tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. EPDK'nın 2013 yılından itibaren benzinde kullanılacak biyoetanol miktarını yüzde 2 olarak belirlemesini eleştiren Eker, insan gıdası için kullanılan ürünlerin enerjiye çevrilmesine karşı olduğunu vurguladı.

Almanya'nın Köln şehrinde yapılan Uluslararası Şekerleme ve Bisküvi Fuarı'nda (İSM) konuşan Eker, Türkiye'de hububat üretiminin maliyetlerinin yüksek olduğunu dile getirerek, "Biz Brezilya gibi olamayız. Onlar yağmur ormanlarını kesip yerine GDO'lu mısır ekmişler. Bizde öyle değil. Mesela ayçiçekte Trakya dışında yağmur suyuyla tarımsal üretim yapamıyoruz. Sulamak için barajlar, kanallar açıyoruz. Öte yandan özellikle şeker pancarında topraklar organik yönden zengin değil. Yüksek miktarda sulama ve gübreleme yapmamız gerekiyor, elektrik kullanıyoruz. Bu da girdi maliyetlerimizi artırıyor. Bu ürünü biyoetanole çevirdiğimizde gıda için ithalat yapmamız gerekecek. O zaman ne anlamı var" dedi.

EPDK'dan konunun tekrar değerlendirilmesini talep edeceklerini anlatanEker, şöyle devam etti: "Mısır üretimini
11 yılda 2 milyondan 4.5 milyon tona çıkardık. Mısırdan yağ elde ediyoruz, dane olarak tavuk yeminde, küspe olarak da büyükbaş hayvan yeminde kullanıyoruz. 50 yıldır ham yağ ithal ediyoruz. Bunun insan gıdası olarak kullanmak varken kalkıp arabanın deposunu dolduracaksın. Şu anda tüm bunların ekonomik analizlerini yapıyoruz. EPDK'ya konuyla ilgili görüşlerimizi bildireceğiz. Gıda ürünlerinin enerjiye çevrilmesini ben istemiyorum."

Sağlık için hepsinden yiyelim, hepsini yemeyelim Türkiye'nin pavyon olarak İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği çatısı altında katıldığı İSM Fuarı'yla ilgili de konuşan Bakan Mehdi Eker, çikolata, şekerleme ve bisküvide geçen yıl 2.2 milyar dolarlık ihracat yaptıklarını, bu  rakamın 2023'te 6-7 milyar dolara çıkacağını söyledi. 15 yıl önce 7 şirketin katıldığı fuara bu yıl 71 şirketin katıldığını kaydeden Eker, sektörün kullandığı hammaddeye yönelik kaliteyi artırma konusunda çalışmaların sürdüğünü de ifade etti. Şekerleme ve tatlının Türkiye'nin geleneksel ürünü olduğuna dikkat çeken Eker, "Bu yıl sloganımız 'Tatlı yiyelim tatlı konuşalım'. Ben de diyorum ki, sağlığımız için 'Hepsinden yiyelim, hepsini yemeyelim" dedi.
dunya.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52