Gıda simsarları istediğini aldı!

Gıda krizi söylentileriyle dünya kamuoyunu gıda zamlarına hazırlayan küresel gıda baronları hedefine ulaştı. ABD'deki kuraklığın Ukrayna'da buğday fiyatlarını yükselttiği iddia edildi!

Gıda simsarları istediğini aldı!

Ukrayna'da son bir yıl içerisinde buğday fiyatlar en üst seviyeyi gördü. Uzmanlar ülkedeki buğday fiyatlarının son bir ay içerisinde yüzde 13,5 oranında artışını ABD'de yaşanan kuraklığa bağladı.

Komersant (Ukrayna) Gazetesi'ne konuşan uzmanlar, buğday fiyatının artışının dünya piyasasındaki tahıl fiyatlarıyla ilgili olduğu ve bu rakamların daha da artacağını söyledi.

Ukrayna'daki un işletmeleri ise hükümetin buğday fiyatlarını 28 Ekim'deki genel seçimlere kadar tutacağını ve daha sonra ise ülkede ekmek fiyatların hızla artacağını iddia etti.

BUĞDAYIN TONU 238 DOLARA ÇIKTI
Ukr Agro Konsalt Analiz Merkezi'nden yapılan açıklamada sadece son hafta içerisine 3. kalite buğday fiyatları yüzde 5 artarak ton başına KDV dâhil 238 dolara ulaştığı bildirildi.

Buğdayın ton fiyatı 238 doların son bir yılın en yüksek rakamı olarak değerlendirildi. Böylece son bir ay içerisinde Ukrayna'da iç piyasada buğday fiyatı yüzde 13,4 arttı ve ihracat fiyatı ise yüzde 17,4 oranında yükselip ton fiyatı 310 dolara ulaştı. Buğday fiyatları ile birlikte Ukrayna'da mısır fiyatları da arttığını belirtiliyor.

Öte yandan yatırım şirketi Dragon Capital'in analizcisi Tamara Levçenko Ukrayna'daki fiyat artışını Chicago Borsası'ndaki buğday ve mısır fiyatlarındaki artışından dolayı olduğunu açıkladı.

Tahıl fiyatlarındaki yükselişin bu seneki en başta ABD'de yaşanan kuraklıktan dolayı dünyanın birçok yerinde rekoltelerin düşüklüğünden kaynakladığı değerlendiriliyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52