Gıda fiyatlarında Ramazan değerlendirmesi

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, Ramazan ayında gıda iyatlarında yaşanan hareketliliği anlattı. Hangi ürünün fiyatı ucuzladı?

Gıda fiyatlarında Ramazan değerlendirmesi
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, son 20 gün içerisinde fiyatlardaki gelişmelere bakıldığında, market fiyatlarında 4 üründe fiyat değişimi görülmezken, 21 ürünün fiyatında düşüş, 13 üründe ise fiyat artışı olduğunu bildirdi.

Bayraktar yaptığı yazılı açıklamada, ramazan ayı öncesinde düzenledikleri basın toplantısı ile bu dönemde gıda fiyatlarındaki değişimleri takip edeceklerini bildirdiklerini hatırlattı.

Birlik olarak yaptıkları fiyat araştırmaları sonucunda 28 Haziran-18 Temmuz tarihleri arasındaki gıda fiyatlarında önemli artışlar olmadığını ifade eden Bayraktar, bu süreçte, üretici fiyatlarında ve marketlerde özellikle yaş meyve ve sebzede indirimlerin olduğunun görüldüğünü belirtti.

Ramazan ayında bazı çevrelerce zam yapıldığı iddia edilen tavuk etinde de indirim gerçekleştiğine dikkati çeken Bayraktar, tüketimi artan baklagillerden kırmızı mercimek, nohut ve yeşil mercimeğin market fiyatlarında düşüş görüldüğünü kaydetti.

Bayraktar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in ramazan öncesinde, Et ve Süt Kurumu'nun et ürünlerinde indirim yapılacağı yönündeki açıklamasının da piyasaları etkilediğini iffade ederek, marketlerde et ürünlerinden dana etinde yüzde 3,83 düşüş gerçekleştiğini bildirdi.

TZOB Teknik Uzmanlarının yaptığı araştırmalara göre, kuzu etinde ise yüzde 0,69 oranında, oldukça düşük sayılabilecek bir artış belirlendiğini ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti:

"Son 20 gün içerisinde fiyatlardaki gelişmelere baktığımızda, market fiyatlarında; 4 üründe fiyat değişimi görülmezken, 21 üründe azalma, 13 üründe ise fiyat artışı olmuştur. Fiyat düşüşü yüzde 25,54 oran ile en fazla domateste görüldü. Markette en fazla fiyat artışı ise yüzde 19,08 oran ile karpuzda görüldü. Üretici fiyatlarında ise 18 üründe fiyatlar değişmezken, 9 üründe azalma, 7 üründe ise fiyat artışları oldu. Fiyat düşüşü yüzde 40,80 oran ile en fazla sivri biberde görüldü. Üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 41,38 oran ile karpuzda oldu. 20 günlük süreçte üretici ve marketlerde fiyatı en fazla artan ürünler karpuz, kuru soğan ve fındık, fiyatı en fazla düşen ürünler ise sivri biber, domates, patates, marul, yeşil fasulye, elma, patlıcan, şeftali ve yumurta olduğu belirlendi."

Kuru soğan ve karpuz fiyatlarındaki artışlar
Bayraktar, Akdeniz Bölgesi'nde kuru soğan üretiminin fazla gerçekleşmesi, Reyhanlı'da hasadın erken tamamlanması, İç Anadolu Bölgesi'nde ise henüz tam olarak hasadın başlamaması nedeniyle piyasada kuru soğan arzının azalmasının fiyatlarda artışa neden olduğunu belirtti. Bayraktar, önümüzdeki günlerde İç Anadolu Bölgesi'nde hasadın yoğunlaşması ile fiyatlarda gerileme beklendiğini bildirdi.

Geçen sene karpuz fiyatlarının aşırı düşmesi nedeniyle bu yıl ekim alanlarının azaldığına dikkati çeken Bayraktar, geçen yıl 4 milyon 22 bin 296 ton olan karpuz üretiminin, 2013 yılı ilk tahmin sonuçlarına göre yüzde 6 oranında gerileyerek 3 milyon 781 bin 870 tona inmesinin beklendiğini ifade etti. Bayraktar, karpuz üretimindeki azalma ve bu yıl yaz dönemine rastlayan ramazan ayında karpuza olan talep artışının fiyatların artmasına neden olduğunu bildirdi.

Bayraktar, bu sene fındık rekoltesinin düşük tahmin edilmesinin, fındık fiyatlarının artmasına neden olduğunu da kaydetti.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak, ramazan ayı boyunca, hem üretici hem de market fiyatlarını takibe devam edeceklerinin altını çizen Bayraktar, "Bütün gayret ve uğraşımız, kutsal ramazan ayında artan talebi milletimizin aleyhine haksız kazanca dönüştürmeye engel olmaktır. Ramazan boyunca sürdüreceğimiz çalışmaların sonucunu da yine kamuoyumuzla paylaşacağız" ifadesini kullandı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52