Bakan Eker’den 2023 iddiası

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'nin tarımla ilgili Avrupa'nın üç büyük ülkesi Fransa, İtalya ve İspanya'yı geride bıraktığını bildirerek, 2023 yılında hedeflerinin tarımda, dünyada ilk 5'e girmek olduğunu söyledi.

Bakan Eker’den 2023 iddiası
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Denizbank'ın ''3.500 Köye 350.000 Kitap'' kampanyasının ve ''Tarım Türküleri CD ve Kitabı''nın tanıtımı amacıyla ortak düzenlediği toplantıda Tarım ve Köyişleri Bakanı, Mehdi Eker dünyada en az gelişmiş ülkelerin en önemli probleminin gıda güvenliği olduğunu ifade etti. Gıda güvenliğinin aynı zamanda gelişmekte olan hatta gelişmiş ülkelerin ajandasındaki en önemli sorun olduğunu belirten Bakan Eker tarımın kilit sektör olduğunun altını çizdi. Bakan Eker, Türkiye'nin 2002 yılında 23 milyar dolarlık bir tarımsal hasıladan 2010'da 61,8 milyar dolarlık tarımsal hasıla seviyesine ulaştığını söyleyerek, şöyle devam etti; ''Türkiye 2002'de 23 milyar dolarlık tarım hasılası ile dünyadaki ülkeler içerisinde 11. sırada yer alıyordu, 2010'da 61,8 milyar dolar ile 7. sıraya yükseldik. 4 basamak atladık. Tarıma ilgili Avrupa'nın 3 büyük ülkesi Fransa, İtalya ve İspanya'yı geride bıraktık. Şu anda Avrupa'nın birinci büyük tarım hasılasına sahip ülkesi, dünyanın da 7. tarım ekonomisi. Önümüze, 2023'te tarımla ilgili, dünyada ilk 5'e girme hedefi koyduk.''

Bakan Eker, 29 Nisan 2011’de açıklanan OECD raporunda Türkiye ile ilgili çok olumlu eleştirilerin yanında olumsuz eleştiriler olduğunu ve Türkiye'nin tarım sektörüne OECD ülkelerinden daha fazla destek verdiği için tenkit edildiğini ifade ederek şunları söyledi ''Normalde olması gerekenin, 'çiftçiye doğrudan ödeme yapmak olduğunu' söylediler. 2000-2001 yılında IMF, Dünya Bankası ve birtakım uluslararası kuruluşlar o zaman Türkiye'ye 'Size artık üretimi destekleyen, ürün artırmaya dönük destek vermeyin, bunlar yasak, çiftçiye destek verin' dediler. Buna 'doğrudan gelir desteği' diyorlardı, halk buna 'tapu parası' diyordu. Tapuyu gösteriyorsun, parayı alıyorsun ne ürettin, ne kadar ürettin hiç kimsenin umurunda değil.' OECD'ye ''Sizin dediğinizi yapsaydık ben Türkiye'nin buğdayda kalite sorununu çözemezdim''

Konuşmasında sertifikalı tohumluk kullanımının desteklendiğini belirterek uçakla süne mücadelesinin yasaklandığını ifade eden Bakan Eker , ''Uçakla süne mücadelesi yapılıyor, havaya zehir atıyorsun. Türkiye 1968 yılından 2003 yılına kadar bunu yapıyordu. Türkiye her sene 'süne ile mücadele edeceğim' diye binlerce ton havaya zehir attı. Kuş, kartal öldü, farelerin doğal düşmanı öldü. Biz uçakla mücadeleyi yasakladık. 2002 yılında 900 bin ton süne mücadelesi için havaya ilaç atılırken, 2010 yılında biz 180 ton ilaç kullandık. O tarihte 900 bin ton ilaç kullanırken sünenin zarar verdiği buğday miktarı yüzde 4,5 idi, şu anda yüzde 0,8. Yaptığımız iş doğrudur, biz verimliliği, kaliteyi artırıyoruz.'' dedi.

Bakan Eker, 2023 yılında 150 milyar dolarlık tarımsal hasılayı yakalamak hedefinde olduklarını belirterek, 2012 sonu için Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) sulamalarının ve Konya Ovaları Projesi'nin (KOP) projesinin tamamlanmasını hedefi koyduklarını belirtti.

Tanıtım toplantısında tarımsal kredi konusuna da değinen Bakan Eker, tarımsal kredileri çok basitleştirdiklerinin altını çizerek, 2011 ilk üç ayında kullandırılan toplam kredinin 15 milyar lira olduğunu ifade etti. Türkiye'de hayvancılık ve hayvansal ürünlerin niteliğinin değiştiğini vurgulayan Bakan Eker, ''Eskiden süt hayvanının erkeğinden et elde ediliyordu. Onu biz yeterli görmüyoruz, gelişmiş ülkelerin tamamında sadece et için beslenen ırklarla hayvancılık yapılıyor. Biz bunu getirdik. Bunu da tenkit konusu yapıyorlar. 'Angus getirdiler memlekete'... Angus'un gelmesi Türk çiftçisi için iyi bir şeydir kötü bir şey değildir. Çünkü daha verimli, kaliteli et elde etmek için bunların kullanılması, bunlarla Türkiye'nin tanışması lazım'' dedi.

Önümüzdeki dönemde toplulaştırma meselesini bitirileceğini, 2 milyon 100 bin hektar alanda toplulaştırma çalışmalarının devam ettiğini Bakan Eker, “566 bin hektar alanı 2008'e kadar tamamladık, şu anda 2.5 milyon hektar alanı da 2012 sonu itibariyle açıyoruz. Bu ay içerisinde sadece Diyarbakır'da 300 bin hektar alanın açılışı yapılıyor, 400 bin hektar alan da önümüzdeki sene tamamlanıyor. 2023'te bütün toplulaştırma problemi bitmiş olacak. Meralarla ilgili düzenleme yapacağız'' diye konuştu.

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş de toplantıda yaptığı konuşmada, Denizbank olarak Tarişbank'ı bünyelerine almalarıyla tarımın önemine 2002 yılında farkına vardıklarını belirterek, ''Biz farkına vardık ki aslında bankacılığımız buzlu camın arkasından bakıyormuş tarım olayına. Oysa ki tarım son derece önemli. Bu olayı fark ettikten sonra örgütlenmemizi büyük ölçüde tamamladık ve bugün itibariyle Türkiye tarımına çok daha yakından bakar olduk'' dedi.

Türkiye'de tarıma verilen kredilerin toplam 22,8 milyar lira olduğunu ve bunun içinde yüzde 30'luk payı 16 milyar lira ile Ziraat Bankasının aldığını belirten Ateş, geri kalan 7 milyar lira içinde 2,2 milyar lira ile yüzde 22 payla öncü oldukları için mutlu olduklarını söyledi. Yeni bir kitap kampanyasını gündeme getirdiklerini ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığının projesine destek olduklarını belirten Ateş, ''İki yıl önce başladı. 2009'da 'Bin Köye 100.000 Kitap' dedik. 2010'da sayın bakanımız 'Bu yetmez' dedi, '2.500 Köye 250.000 Kitap' dedik, 2010 sonunda 'Bu da yetmez' dedi ve 2011 itibariyle '3.500 Köye 350.000 Kitap' şeklinde setlerimizi gündeme getirdik. Bunlar uzmanlar tarafından yazılmış, içerisinde her türlü ürünün bilime dayalı bilgilerinin yer aldığı bir kitap setidir. Tarım danışmanlarımız aracılığı ile Anadolu'nun her yerinde bu kullanıma açılmış oluyor'' dedi.

Tarım Türküleri CD ve Kitabının da tanıtıldığı Deniz Akademi'de yapılan toplantı sonunda, Bakan Eker ve Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş ''Tarım ve İnsan Konulu Ulusal Fotoğraf Yarışması'' sergisinin açılışı yaparak, sergiyi gezdiler.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52