Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ)’nde, sütün uzun süre bozulmadan beklemesine yönelik bir proje yürütüldü. Gümüş nano parçacıklar kullanılarak antibakteriyel tellerin üretildiği proje ile süt, hiçbir işlem yapılmadan, içine atılan bir tel sayesinde uzun süre bekletilebilecek, ayrıca bakteriler öldürüldüğü için kalitesi de korunacak. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Doç. Dr. Akın Pala, “Küçük Çaplı (6 Nanometre) Nano Parçacıklarla Sütteki Mikropların Öldürülmesi” projesine iki yıl önce başladı. Önce bir prototip yapılarak, kadın saçı kadar ince çelik teller, küçük gümüş nano parçacıklarla kaplandıktan sonra örülüp kalınlaştırıldı. Böylece yüzey büyüklüğü daha da arttırıldı. Uzun süren deneyler sonucunda bu tellerin üzerindeki gümüş nano parçacıkların, sütteki mikropları öldürerek çoğalmasını engellediği ve dolayısıyla sütün daha uzun süre taze kaldığı tespit edildi.
Az bir maliyetle sütün daha uzun süre korunacağını ve kalitesinin artacağını belirten Doç. Dr. Pala, “Çiftçiler, soğutmalı tankların gelmesini beklerken bu şekilde parçacıklarla iç cidarı kaplanmış güğümlerde sütlerini dışarıda bekletebilecek. Gümüş nano parçacıklarla kaplanmış güğümlerde veya kazanlarda süt saklanarak veya bu teller bidonların içine yerleştirilerek bozulmanın önüne geçilebilir. Hem sütün kalitesi yükselmiş hem de bozulması engellenmiş olur.” dedi.
Pastörizasyon ve sterilizasyon yöntemiyle UHT kutularda sütlerin uzun süre raflarda bozulmadan kaldığını hatırlatan Pala, bu kutuların ağzı açıldığında hava aldığından dolayı sütün kısa sürede bozulduğunu belirterek, geliştirdikleri yöntem sayesinde bunun da önüne geçebileceklerini söyledi. Pala, “Kutu sütler sterildir. Yalnız ağzı açıldığı zaman bir iki günde bozulmaya başlıyor. Kutunun iç yüzeyine gümüş nano parçacıkların gömülmesi durumunda, sütün bozulmasının önüne geçilebilir. Kapağı açıldığı zaman bile bozulmaz.” şeklinde konuştu.
Süt hattı
Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker
“Nano gümüş” ile sütün bozulması gecikiyor
Türk bilimadamları sütün uzun süre bozulmadan beklemesine yönelik bir projeyi başarıyla sonuçlandırdı.

YORUM EKLE
1
ABD’de pizza tüketimi artıyor
2
Rusya yeni ihracat kapısı mı olacak?
3
UFS şefleri Antep’li aşçılarla buluştu
4
Tarımda Türk -Kırgız ittifakı
5
Tarım ürünlerinde ihracat sevinci
6
İTO’dan üyelerine ‘yarım asır’...
7
Bir annenin gizli tarifi: Tombak Tatlısı
8
Okyanus dehasından hem ikaz hem övgü!
9
Sokakta satılan ürünlere dikkat!
10
Siemens’ten kahve makinesi
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK
06:49

GÜNEŞ
08:21

ÖĞLE
13:10

İKİNDİ
15:29

AKŞAM
17:49

YATSI
19:16
SIRADAKİ HABER