Trabzon Ticaret Borsası (Ttb) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, dünya fındık üretim ve ihracatının yaklaşık yüzde 75'lik kısmını elinde bulunduran Türkiye'nin, son 10 yılda bu ürünün dış satımından 15 milyar doları aşkın döviz girdisi sağladığının belirlendiğini bildirdi.
Köleoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) verilerine göre 1 Eylül-31 Ağustos tarihleri arasında sezon olarak gerçekleştirilen fındık ihracatında son 10 yılda 2 milyon 388 bin ton iç fındık ihraç edilerek karşılığında 15 milyar 185 milyon dolar döviz girdisi sağlandığını, bunun da son 10 yılın ortalama rakamlarıyla yılda 240 bin ton civarında iç fındık ihracatı ve 1 buçuk milyar doları aşkın döviz girdisi anlamına geldiğini belirtti.
Miktar bazında en fazla ihracatın 2012-2013 sezonundaki 301 bin 193 ton iç fındık ile yapıldığını, ihracattan elde edilen dövizde ise rekorun 1 milyar 952 milyon dolarlık dış satım ile 2005-2006 sezonunda olduğunu söyleyen Köleoğlu, şöyle devam etti:
"Dünya fındık üretim ve ihracatının yaklaşık yüzde 75'lik kısmını elinde bulunduran Türkiye'nin, son 10 yılda bu ürünün dış satımından 15 milyar doları aşkın döviz girdisi sağladığı belirlendi. 20 yıl önce ihraç edilen iç fındık miktarı 200 bin tonun altında bulunuyordu. 10 yıllık periyotlar halinde incelendiğinde ihracatımız düzenli olarak artmaktadır. Yaklaşık 110 ülkeye yapılan fındık satışında geçtiğimiz sezon 300 bin tonu aşmamız, önümüzdeki yıllarda istikrarlı fiyat ve üretim politikaları izlendiğinde bunun artacağı anlamına gelmektedir. Dış ticarette açığın giderek arttığı ülkemizde fındık gibi tek kuruş ithal girdisi olmayan bir üründen kazanılan döviz bu bakımından çok ama çok önemlidir."
Köleoğlu, Türkiye'nin 700 bin hektarı aşkın bir alanda fındık üretimi yaptığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Hedefimiz, ürettiğimiz fındığın tamamını satmaktır. Ancak, iç piyasada da 150 bin tona kadar yükselen tüketimi de katarsak geride bıraktığımız sezonda satılan 750 bin ton civarındaki fındığı artık üretemez durumdayız. Türkiye'de maalesef özellikle bir verim düşüklüğü söz konusudur. Bu düşüklük Doğu Karadeniz'de dekarda 100 kilonun altına kadar inmiştir. Bu düşüklüğü tamamen mevsim şartlarına bağlamak doğru değildir. Verim ve kaliteyi arttırmak için bahçelere daha çok girmek, önem vermek ve istikrarlı politikalar izlemek zorundayız. 1 milyon tondan fazla fındık üretebileceğimiz bahçelerden 600-700 bin ton fındık alınmasıyla yetinmemiz doğru değildir"
Köleoğlu, TTB'nin verim ve kaliteyi arttırmak için sektörün tüm kesimleriyle işbirliği yaparak önümüzdeki yıldan itibaren farklı projeler uygulayacağını da sözlerine ekledi.
10 yılda 15 milyar dolar kazandırdı
Dünya fındık üretim ve ihracatının yüzde 75'lik kısmını elinde bulunduran Türkiye, son 10 yılda dış satımdan 15 milyar dolar kazandı.
YORUM EKLE
1
Ülker'den dev bir satın alma daha
2
Tarımda Türkiye ve Ukrayna işbirliği yapacak
3
Yazır üzümü her derde deva
4
Tüketici helal kesimi etikette görmek istiyor
5
"Yem"lik ayçiçeği yağ olarak sofraya geliyor!
6
Almanya'da organik tarım çıkmazda!
7
Pirinç üretiminde rekor beklentisi var
8
Neymarın mucize içeceği
9
İnciri Türkler üretiyor Avrupalılar yiyor
10
Göz göre göre kanser oluyoruz!
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
05:17
GÜNEŞ
06:43
ÖĞLE
13:03
İKİNDİ
16:29
AKŞAM
19:12
YATSI
20:32