Yüzlerce 'iş' müfettişi ne iş yapacak?

İşçi sağlığı ve güvenliği eylül ayında İstanbul’da tartışılacak. Dünyanın en önemli kongrelerinden biri olan ‘19. Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi ve Fuarı’, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Uluslararası Sosyal Güvenlik Kurumu (ISSA) ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İşbirliğiyle gerçekleştiriliyor.

Yüzlerce 'iş' müfettişi ne iş yapacak?
İlk kez İstanbul’da yapılacak olan fuar için Türkiye, Almanya ve Singapur ile yarıştı. 11-15 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek fuara, 125 ülkeden kamu ve özel sektör yöneticileri, işçi ve işveren temsilcilerinin yanı sıra iş sağlığı ve güvenliği sektör çalışanları da katılacak. Fuarı toplam 20 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Fuar ve düzenlenecek panellerle meslek hastalıkları ve iş kazalarını önlemede yeni fikirlerin ortaya çıkması bekleniyor.

Irak’a eğitim

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Sıddık Topaloğlu, bu fuarın Türkiye için iyi bir referans olmasını beklediklerini, iş güvenliği konusunda Ortadoğu ülkelerinin akreditasyonunu yapmak istediklerini söyledi. Şu anda bu akreditasyonun Avrupa ülkeleri tarafından yapıldığını anlatan Topaloğlu, “Irak’taki bazı şirketlere iş güvenliği konusunda eğitimler verdik. Irak, Suriye gibi ülkelerin akreditasyonunu yapmak istiyoruz” dedi.

Son yıllarda denetimlerin arttığını belirten Topaloğlu’nun verdiği bilgiye göre, 700 iş müfettişi iş ve işçi güvenliği konusunda denetimler yapıyor. Topaloğlu, “Özellikle Tuzla’daki tersanelerde yaşanan kazalar sonrasında iş kazalarıyla ilgili önlemler de arttı. Artık kot taşlama da kalktı” dedi.

Yurtdışından 2 bin ziyaretçi

Kongre’ye 125 ülkeden 2 bin 500’e yakın başvuru olduğunu belirten Topaloğlu, kongreye yurtdışından 2 binden fazla kişinin gelmesini beklediklerini söyledi. Kongre kapsamında düzenlenecek ‘bakanlar zirvesine’ 50 ülkenin çalışma bakanlarının katılması bekleniyor.

Son 5 yılda iş kazaları yüzde 33 azaldı

Topaloğlu, her üç yılda bir gerçekleştirilen fuarın bu yılki parolasının ‘sağlıklı ve güvenli bir gelecek için küresel güvenlik kültürü oluşturalım’ olduğunu söyledi. ‘Kongrenin amacının iş güvenliğine dikkat çekmek’ olduğunu belirten Topaloğlu, Türkiye’de iş yeri sayısının son 5 yılda yüzde 29, çalışan sayısı ise yüzde 31 arttığını, buna karşın 100 bin işçi için kaza oranının yüzde 33, işçi ölümünün ise yüzde 17 azaldığı bilgisini verdi.

 Zikredilen oranların, Türkiye için iyiye gidişin göstergeleri olduğunu ifade eden Topaloğlu şöyle dedi: “Kayıtdışılık azaldıkça kaza oranları da azalıyor.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52