AB Ortak Tarım Politikası bütçesi değişmeyecek

Avrupa Parlamentosu üyeleri, çiftçilerin güvenli gıda temini, çevrenin korunması ve rekabetçi bir Avrupa Birliği (AB) tarım sektöründe yeni istihdam yaratılmasını sağlayacak teşvikler alabilmeleri için AB tarım bütçesinin 2020 yılına kadar değişmeden kalmasını istiyor.

AB Ortak Tarım Politikası bütçesi değişmeyecek
Parlamento, ana hedefi gıda güvenliği olan güçlü bir Ortak Tarım Politikası (CAP) oluşturulmasını istiyor. Bu konunun önemi, bu yüzyılın “açlık yüzyılı” olmasını önlemek konusunda endişeleri olan G20 Tarım Bakanları tarafından da vurgulandı.

Parlamento üyeleri, AB’nin tarım politikasının yüksek kaliteli gıda tedarikini güvence altına alması, çevrenin korunması ile yenilenebilir enerji kullanımına katkıda bulunması, çiftçilere modern ve çevre dostu teknikleri kullanmaları için teşvik verilmesi açısından yeterli şekilde finanse edilmesi gerektiğini belirtiyorlar.

Üyeler, çiftçilere yapılacak olan doğrudan ödemelerin “yeşil önlemler” (düşük karbon emisyonları, düşük enerji tüketimi) ile daha doğrudan ilişkili olması ve %100 AB tarafından finanse edilecek AB genelindeki bir teşvik sisteminin, sürdürülebilir üretim yöntemlerini kullanmaları için çiftçileri destekleyecek şekilde oluşturulması gerektiğini belirttiler. Ayrıca kamu parasının kötüye kullanımını önlemek için doğrudan ödemelerin, üretimi için kendi topraklarını kullanan “aktif çiftçi”lere yapılmasının daha doğru olacağının da altı çizildi.

Çiftçiler açısından istikrarın sağlanması ve gıda tedarik güvencesi için tarım ürünlerinde spekülasyon ve aşırı fiyat dalgalanmalarının global düzeyde çözüme ulaştırılmasının gerekliliğine dikkat çeken Parlamento, tarım ürünlerinde spekülasyonlara karşı stokların güncel durumu hakkında dünya çapında bir bildirim sistemi önerdi.

Parlamento üyeleri süt tedarikinin güvence altına alınması için Komisyon’dan, süt pazarını izlenmesini ve mevcut kota sisteminin sonlanacağı 2014 yılının ardından ve 2015 sonrası için de süt ve süt ürünlerine uygun politika araçlarının kullanılmasını istedi.

Copa-Cogeca (Avrupa Çiftçileri-Avrupa Tarım Kooperatifleri) Genel Sekreteri Pekka Pesonen, “İklim değişikliği ve artan gıda talebi ile ilgili sorunlar nedeniyle, Ortak Tarım Politikası’nı daha çevreci hale getirmek için izlenen ama çiftlik maliyetlerini arttırıp üretimi düşüren eski yola devam edemeyiz. AB 2020 stratejisinin amaçlarına uygun olarak çevreci gelişmeyi sağlayacak kazan-kazan çözümlerinin olduğu yeni bir yaklaşıma ihtiyacımız var. Bunun nasıl gerçekleştirileceği konusunda özel tekliflerimiz var. Tarım, aynı zamanda iklim değişikliği ile mücadeleye, yeni iş olanaklarının yaratılmasına ve yenilenebilir enerji tedarikine önemli bir katkı sağlamaktadır. Aslında, AB tarım ve tarımsal gıda sektörü AB’de 40 milyon iş olanağı sağlamaktadır. Dolayısıyla Ortak Tarım Politikası, doğrudan ödemeler ve pazarın iyi işlemesini sağlayacak önlemlerle çiftçiliği teşvik ederek çiftçilere istikrarlı bir çerçeve sağlaması açısından çok önemlidir.” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52