Zehirli mantara dikkat!

Doğada yetişen mantarların zehirli olup olmadığını anlamak için mikroskobik inceleme gerekiyor. Uzmanlar, bilinçsiz tüketime karşı uyarıyor...

Zehirli mantara dikkat!
Kula Sağlık Grup başkanı Dr. Rahşan Erkan, doğada yetişen mantarların bilinçsizce tüketilmesine karşı vatandaşları uyardı. Doğada kendiliğinden yetişen mantarların zehirli olup olmadığının sadece mikroskobik incelemeler sonucu ortaya çıktığını belirten Erkan, “Kültür mantarları dışındaki mantarları vatandaşlarımız yememeli. Zehirli mantarlar öldürücü olabilir”dedi.

Dr. Erkan, yaptığı açıklamada, doğada kendiliğinden yetişen mantarların bilinçsizce tüketilmemesi gerektiğini söyledi. Beslenmede sıkça kullanılan yiyeceklerin başında gelen mantarların genellikle etle aynı besin değeri taşıdığı yolunda bir eğilim olduğunu, oysa mantarın besin değerinin etle aynı olmadığını ifade eden Dr. Erkan, bilinçsizce doğadan toplanıp yenilen mantarların halk sağlığı açısından önemli bir sorun teşkil ettiğini ifade etti.

Vatandaşların zehirli ve zehirsiz mantarları birbirinden ayırt etmesinin mümkün olmadığının altını çizen Dr. Erkan, şunları söyledi: “Ülkemizde doğada kendiliğinden yetişen mantarları yeme alışkanlığı oldukça yaygın. Bu mantarların zehirli olup olmadığını ancak uzmanların mikroskobik incelemeleri sonucu ayırt edebiliyoruz. Doğada yetişen mantarların bilinçsizce tüketilmesi halk sağlığı açısından önemli bir sorun. Halkın bu konuda bilinçlendirilmesi ve türü bilinmeyen mantarların tüketiminin engellenmesi gerekiyor. İçinde bulunduğumuz mevsim itibariyle doğada yetişen mantarların tüketiminin artacağı ve zehirlenmelerin meydana gelebileceğini düşünüyoruz."

Türü bilinmeyen mantarların tüketilmesi durumunda gelişen mantar zehirlenmelerinde kardiyovasküler bozukluklar, çarpıntı, şuur bozuklukları, bulantı, kusma, ishal, yüksek ateş ve solunum ve dolaşım yetersizliği gibi rahatsızlıkların ortaya çıktığını da ifade eden Dr. Erkan, "Böyle bir durumla karşılaşan vatandaşlarımız en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Kültür mantarı satın alırken de, mantarın ambalajlı olmasına, nerede üretildiğine, imal ve son kullanma tarihlerinin olup olmadığına bakmamız gerekiyor” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52