Bir milyar insan temiz su içemiyor!

Dünyada doğal kaynakların tahribatı sürerken, 884 milyon kişinin temiz suya, 2,6 milyar kişinin de kanalizasyon hizmetlerine erişemediği bildirildi.

Bir milyar insan temiz su içemiyor!
Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Brezilya'da gerçekleştirilecek Rio 20 Zirvesi'nde Türkiye'yi temsil edecek en iyi sürdürülebilirlik uygulamalarının açıklandığı toplantıda yaptığı konuşmada, 1992 yılında Rio de Janerio'da toplanan dünya liderlerinin bozulan ve giderek yok olan çevre ve doğal kaynaklar için sürdürülebilir kalkınma prensipleri doğrultusunda ortak hareket etmek üzere mutabakat sağladıklarını hatırlattı. Dünya liderlerinin 20 yıl aradan sonra 20-22 Haziran'da BM çatısı altında tekrar aynı kentte bir araya geleceklerini belirten Ceylan, BM Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı'nda bu konuda politik kararlılığın yeniden vurgulanması, konuyla ilgili gelişmeler ile eksikliklerin ortaya konmasının beklendiğini, yeşil ekonomi ve sürdürülebilir kalkınmanın burada tartışılacak temel konular olduğunu söyledi.
Sürdürülebilir kalkınmanın, hem bugünün hem de geleceğin ihtiyacını düşünen bir yaklaşımı sergilediğinin altını çizen Ceylan, sosyal ve ekonomik kalkınmanın yaşamı destekleyici, çevresel kaynakların korunması anlayışıyla birlikte uzun vadede ele alınma esasına dayanan sürdürülebilir kalkınmanın ekonomik büyümenin karşıtı olmadığı gibi, refah artışından da vazgeçme anlamını taşımadığını ifade etti.
''İnsan hakları, özgürlükler, adalet kavramı açısından da bakmak gerekir''
Sürdürülebilir kalkınmanın uluslararası literatürde çevreye duyarlı, koruyan ve gözeten ekonomik ve sosyal kalkınma modeli olarak tanımlandığını anlatan Ceylan, aslında bu kavramla yetinmeyip bunun daha da ilerisine götürülmesi gerektiğini, bu kalkınma sürecine insan hakları, özgürlükler, adalet kavramı açısından da bakmak gerektiğini kaydetti.
Mehmet Ceylan, Türkiye'de bu anlamda sürdürülebilir kalkınma anlayışını bir adım daha ileri götürerek, özgürlüklerin genişletilmesi, demokrasinin tabana yayılması, insan haklarının daha da iyileştirilmesi, özel ve kamu sektöründe iyi yönetişim anlayışının hakim olmasını benimseyen anlayışla tanımlamak istediklerini söyledi.
Doğal hayatı tehdit eden, doğal kaynakları kirleten ve yok eden davranış biçimlerinden uzak durulması gerektiğine dikkati çeken Ceylan, ortak ve hızlı hareket etmek, dünyanın geleceği ciddi tehditler altındayken en küçük fırsatları değerlendirmek gerektiğini vurguladı.
60 bine yakın katılımcı bekleniyor
Bu yıl haziran ayında dünya liderlerinin ''İstediğimiz Gelecek'' sloganıyla bir araya geleceği Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı'na 60 bine yakın katılımcı beklendiğine işaret eden Ceylan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Liderler, dünyanın bir bölümünün benzeri görülmemiş bir zenginliği yaşadığı, diğer bölümünün açlık, bulaşıcı hastalıklar, doğal afetler gibi birçok tehdit ve zorlukla karşı karşıya kaldığı bir dönemde bir araya gelecekler. Son 20 yılda dünya hasılası yüzde 75 büyürken, gelir dağılımındaki adaletsizlik giderilememiştir. Dünyadaki zengin ve fakir arasındaki eşitsizliğin giderek arttığı, dünya nüfusunun hala yüzde 27'sinin mutlak yoksulluk sınırının altında yaşadığı görülmektedir. Son 10 yılda gelişmekte olan ülkelerde yetersiz beslenenlere 20 milyon kişi daha ilave olduğu tahmin ediliyor. Her yıl dünyada 5,2 milyon hektar orman alanı yok olurken, 1990 ila 2009 yılları arasında iklim değişikliğine neden olan karbondioksit emisyonları yüzde 38 oranında arttı. Doğal kaynakların tahribatı sürerken, 884 milyon kişinin temiz suya, 2,6 milyar kişinin de kanalizasyon hizmetlerine erişimi bulunmamaktadır.
Mevcut nüfus projeksiyonlarına göre; 2030 yılında dünyanın yüzde 50 oranında daha çok gıdaya, yüzde 45 oranında daha çok enerjiye ve yüzde 30 oranında daha çok suya ihtiyacı olacağı tahmin edilmektedir. Tüm yetersizliklere ve sorunlara karşılık daha yüksek refah düzeyi, daha adil ve sürdürülebilir dünya talebi de doğal olarak artmaktadır. Bunun için elbette boş duramayız. Şimdiden tedbir almak durumundayız. Gelecek nesilleri düşünmek açısından bu bizim en zorunlu görevlerimizden biri.''
ahaber

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52