Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
2013-10-13 10:36:00

Kurban Bayramı

13 Ekim 2013, 10:36

"Yılda bir kurban keserler halk-ı âlem iyd için,Dem –be-dem, saat-be-saat ben senin kurbanınam.” Fuzuli.

Bir Kurban Bayramı’na daha kavuştuk. Bayram hepimize kutlu olsun; hayırlar, mutluluklar getirsin.

Bu yıl Bayram çok güzel havalara rastladı; ne soğuk, ne sıcak, herkes bayramın da bayram ziyaretlerinin de kurbanı yemenin de zevkine varabilecek. Bayramı tatilde geçirenler de güzel havalardan nasibini alacak. Allah, herkese dilediği gibi bir bayram nasip etsin.

Kurban Bayramı, Anadolu halkının söylediği gibi ‘telaşeli’ bayram… Kurban kesilecek, Kurban orucu tutanlara bayram yemeğine ciğerler, böbrekler vb. yetiştirilecek, etlerin üçte ikisi parçalanıp dağıtılacak, gelen ziyaretçilerle bayramlaşılacak, kalan etler ertesi güne pişirilecek, fazlası kavurma yapılacak, epey iş var. Ne var ki bu işlerin hepsi zevkle yapılır, çünkü bayram, her zaman herkese mutluluk verir. Özellikle, bayram namazından sonra kabir ziyaretini de yapıp eve dönen evin büyükleriyle bayramlaştıktan sonra bayram sofrasına oturmak, zevklerin en büyüğüdür.

Kurban Bayramı’nda Ramazan’da olduğu gibi fazla yemek hazırlanmaz, kurban kesilecektir, çünkü… Sadece cevizli baklava başta olmak üzere istenilen tatlılar hazırlanır; salata malzemeleri bol tarafından alınır, dört bayram günü kurban etlerine refakat edecektir.

Bayramlarda, eskiden olduğu gibi kurbanın kulağından ayaklarına her organı değerlendirilemiyor, eski anneler kalmadı çünkü… Anadolu’da böyle şanslı aileler bulunmakta… O anneler mübareğin ciğerlerini kahvaltıya yetiştirdikten sonra hemen kelle paçaları maltızlara veya banyonun sobasına koyarak ütüler, kelle paçaları hazırladıktan sonra işkembeleri, bumbarları temizler; ciğerlerin ızgara olmayan küçük parçalarıyla güzel bir iç pilav yapar, işkembe ve bumbarlara doldurur, pişirirlerdi. Dört bayram günü kurban etlerinin tazeliği ve nefasetiyle ızgara mı istersiniz, haşlama mı, kelle paça mı, bumbar mı anne elinin ihtişamıyla ve lezzetiyle canlara can katardı. Yıllarca (topraklarda değil, nurlarda yatsın) böyle bir anneyle, böyle bayramlar geçirme mutluluğu yaşadım, şükürler olsun. Bu kadar işin arasında gelen ziyaretçilerle bayramlaşmak, etlerin dağıtımını düzenlemek gibi işler de bir orkestra şefi gibi mükemmel bir düzenle onun tarafından gerçekleştirilirdi. O anneler böyle annelerdi…

Günümüzde yaşam şartları değişti. Büyük şehirlerdeki küçük aileler taşradaki büyüklerinin evlerine, olmayanlar tatillere giderek bayramları geçiriyorlar. Ne olursa olsun, bayram yine bayram. Otellerde de bayramla ilgili yemekler yapılıyor, birtakım faaliyetlerle bayram coşkusu hissettirilmeye çalışılıyor.

Şüphesiz bu bayramın en önemli özelliği, ihtiyaç sahiplerinin de kurbandan nasiplerini almaları. Bazı kurumlar bu konuda çok güzel çalışmalar yaparak kurban...
Yazının tamamını okumak için tıklayın
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.