Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
2013-09-15 11:28:03

Kitaplar

15 Eylül 2013, 11:28

Yemek yazımı maşallah bereketli… Yaz tatiline girmeden ve yaz tatilinde elime gelen ama yazmakta geciktiğim bazı kitaplardan bahsetmek istiyorum.

Geliş sırasıyla ilki Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Mustafa Çolak’ın gönderdiği Muzaffer Uyan ve Yrd. Doç. Dr. Ahmet Baytok’un editörlüğünde hazırlanan eser. Sakala çarpan çorbasından göce tarhanasına, keşkekten uzun kabak çorbasına, Afyon öğmesinden ocak bükmesine, haşgeşli lokuldan haşgeşli pilava, afiyan (afyon) salatasından cimcik hamuraşına, ağzı açıktan göce köttüsüne kadar Afyon yemekleri güzel bir çalışmayla sunuluyor. Afyon denildi mi ilk akla gelen yiyecek olan kaymaklı ekmek kadayıfı da unutulmamış vişnelisi ile birlikte veriliyor. Afyon yemekleri arasında ilginç olanı, yapımı oldukça zor ve yemesi biraz ağır olan un kurabiyesinin ikinci bir hamurla kaplanmasıyla yapılan kedikülümbe adlı kurabiyesi. Afyon şehri yemekleriyle, baklava motifli Ulucami’iyle, haşhaşı ve kaymağıyla her şeyiyle şüphesiz çok sevdiğim bir ilimiz. Kitaptan bir salata verelim. Haşhaş bitkisinin ilk yapraklarıyla yapılan afiyan salatası taze soğan, maydanozla yapılıyor. Domates de katılabiliyor. Limon suyu, zeytinyağı ve tuzla tatlandırılıyor.

İkinci kitap Ebru Omurcalı’nın Filiz makarnaları sponsorluğunda hazırladığı Alfa Yayınları tarafından çıkan Makarnanın Kitabı adlı çalışma… Omurcalı makarnanın yerli ve yabancı türlerini verdiği eserinde bazı yerli tarifeleri makarna ile kendi yorumladığı şekliyle sunuyor. Anadolu’da dövme, yarma ile yapılan ayranlı aş bakın Omurcalı’da nasıl yapılıyor: Arpa şehriyeyi haşla, soğut. Yoğurdu çırp, ekle taze nane, zeytinyağı, sirkeyi çırp, karıştır. Kâseye düzenle, nane yapraklarıyla süsle.

Son kitabımız, 3. Uluslararası Antalya Coğrafi İşaretler Semineri bildirilerinden oluşan, Türkiye ve Diğer Akdeniz Ülkelerinde Coğrafi İşaretler ve Yerel Gıda Değer Zincirlerinin Yönetişimi adlı çalışma. Yavuz Tekelioğlu, Selma Tozanlı ve Selim Çağatay editörlüğünde hazırlanmış. Seminer programı Seminerler ve Çalıştaylar olarak iki bölümde düzenlenmiş… Seminerler şu başlıklar altında...
Tamamını okumak için tıklayın
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.