Fındıkta alan bazlı destek devam etmeli

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, fındıkta alan bazlı desteğin, önümüzdeki yıl da devam etmesini, çiftçinin buna ihtiyacı olduğunu ifade etti.

Fındıkta alan bazlı destek devam etmeli

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Şemsi Bayraktar başkanlığındaki Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) heyetini kabul etti. Hazine Müsteşarlığı toplantı salonunda basına kapalı gerçekleşen kabul, yaklaşık 1 saat sürdü.

TZOB Başkanı Bayraktar, görüşme sonrası AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Yardımcısı Babacan ile görüşmelerinde, tarım sektörünün çok önemli bir sektör olduğunu, dünyada ve Türkiye'de öneminin anlaşılmaya başlandığını ve Hazine desteğine ihtiyaçlarının olduğunu ifade ettiklerini söyledi.

Sektörün bazı yapısal sorunları bulunduğuna işaret eden Bayraktar, bu kapsamda sulama yatırımlarının bir an önce bitirilmesi, 10 yılda 10 milyon hektar arazinin toplulaştırılması ve arazi parçalamasının önlenmesi gerektiğini, yapısal sorunların çözümü için yardımı istediklerini belirtti.

Çiftçilerin güncel sorunlarına ve doğal afetlerden zarar gören üreticilerin mağdur durumda olduğuna dikkati çeken Bayraktar, ''Dondan, doludan, yağıştan zarar gören üreticilerimiz var. Dün Samsun ve Sinop'ta yine doğal afetten zarar gören üreticilerimiz oldu. Bunların Tarım Kredi ve Ziraat Bankası borçlarının yapılandırılması, elektrik borçlarının yapılandırılması, ve bunlara destek verilmesi talebimizi ifade ettik'' diye konuştu.

Fındıkta alan bazlı destek
Fındıkta alan bazlı desteğin devam etmesi gerektiğini de vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

''Karadeniz bölgesi heyecanla bugünlerde alan bazlı desteğin devamını istiyor, fındığa destek istiyor. Şu an TMO alım yapmıyor, bunun dışında FİSKOBİRLİK bir kooperatif olarak alım yapmıyor yani örgütsüz durumda çiftçimiz. Alan bazlı destek de 2012 yılında sona erdi. Lisanslı depoculuk da daha hayata geçirilemedi, şu an başarılı bir durumda değil. Alan bazlı desteğin önümüzdeki yıl da devam etmesini çiftçilerimiz adına istedik. Çünkü rekolte bu sene yüksek, çiftçimizin bu desteği ihtiyacı var.

Bu arada hayvancılık sektöründe müdahale alımlarının bir an önce başlamasını talep ettik. Bu konuda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile birlikte çalışma yaptıklarını söylediler. Olumlu bir görüşme oldu, sonuçlarını göreceğiz umut ediyorum''

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52