Ege’de ‘Sultanas’ kavgası!

Türkiye'nin dünyaca ünlü Sultaniye üzümü, Ege’nin iki komşu kenti, İzmir ile Manisa’yı karşı karşıya getirdi.

Ege’de ‘Sultanas’ kavgası!

Sultaniye’nin dünyaya “İzmir Sultanas” adıyla satılmasına itiraz eden Manisa, kentin simgesi bu üzümün Manisa Sultanas” markasıyla tescili için girişim başlattı.

Hürriyet'e konuşan Ak Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, “Bu üzümü üreten biziz, işleyen biziz, o halde üzerinde de benim adım olacak, niye İzmir’in adı olsun kardeşim?” diye sordu. Sonuna kadar bunun mücadelesini vereceklerini de söyleyen Özdağ şöyle konuştu:

“Dünya üzümünün (kuru ve yaş) yüzde 50’si Türkiye’de, Türkiye’deki üzümün yüzde 95’i de Manisa’da üretiliyor. Manisa’da 29 çeşit üzüm üretilmektedir, en önemli markamız ise dünyada da çok iyi tanınan Sultaniye üzümüdür. 250-300 bin ton rekoltesi bulunan bu üzümün sadece 11 bin tonu İzmir’de, kalanı bizde üretilirken, dünyaya çıkışı İzmir Borsası’ndan yapıldığı için İzmir Sultanas (Sultaniye) diye oluyor. Bizde de üzüm borsası var, biz üzümle ilgili işlemlerin bizim borsamız üzerinden yapılmasını istiyoruz. Üzümü biz üretiyorsak böyle de olması gerekir.

Sultaniye üzümünün dünyada tanınan tesçilli marka adı “Sultanas”ı da Manisa olarak biz istiyoruz. Zamanında İzmir bunu markalaştırarak almış, bunun için girişim başlattık, Manisa Sultanas isminin tesçili için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Kentin siyasileri olarak ortak gayretimiz bu yöndedir. Kuru üzümün tanıtımı için de büyük çalışma başlattık. 40’ar gramlık 1 milyon adet kuru üzüm paketleri hazırlandı, bunlar THY tarafından uluslararası uçuşlarda yolculara dağıtılacak.

OKULLARDA DA DAĞITILSIN
Ayrıca, okullarda da nasıl süt dağıtılıyor, onun yanında çocuklara kuru üzüm dağıtılmasını da istiyoruz. GSMH’dan düşük pay alan iller illerden bu başlatılabilir. Kuru üzümle, süt dağıtılan çocuklarımızdan bazılarında görülen hassasiyeti de ortadan kaldırmış oluruz. Okullarda süt, kuru üzümle birlikte dağıtılmış olsaydı çocuklardaki o hasssasiyet de olmazdı. Doktorların görüşü de bu yöndedir.
ntvmsnbc

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52