Her üç kişiden birisi obez!

Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye'de erkeklerin yüzde 25’i, kadınların ise yüzde 44’ü obez. Peki obeziteden nasıl korunuruz?

Her üç kişiden birisi obez!
Kubilay Aktürk / Gıdavitrini
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de obezite toplum sağlığını tehdit eden rakamlara ulaştı. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre erkeklerin yüzde 25’i kadınların da yüzde 44’ü obez. Obezite çocuklarda ise yüzde 15 gibi ciddi bir rakama ulaştı....

Sağlıklı beslenme ve obezite ilişkileri hakkında açıklama yapan Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, "Obezite denildiği zaman ilk akla gelen bireyin görselliği oluyor. Yani obezite ilk etapta estetik bir sorun olarak gözüküyor ve algılanıyor. Ancak obeziteyi bu kadar basite indirgemek geleceğimizi tehlikeye atmakla eşdeğer. Sağlıksız beslenme ve hareketsizliğin neden olduğu halk arasında şişmanlık olarak adlandırılan obezite, sağlığımızı tehdit eden hastalıkların süratli bir şekilde gelişmesine zemin hazırlar. Obezitenin bir sonucu olarak, koroner kalp hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, bazı kanser türleri ve birçok metabolik sorun bireylerin yaşam kalitesini düşürüyor. Dolayısıyla, bütün hastalıklarda olduğu gibi obezitede de önleyici çalışmalar yapılmalıdır. Bu çalışmaların yapılması için toplumumuzun bu konu ile ilgili daha fazla bilgilendirilmesi gerekiyor. Bütün dünyada obezite, ciddi bir sorun olarak algılanıyor ve bu hastalıkla ilgili önlemler alınıyor." şeklinde konuştu.

Nüfusumuzun yüzde 36’sı obez!
Türkiye’de, sağlıklı beslenme konusunda tehlike çanların çaldığına dikkat çeken Reis, "Türkiye’nin sofra kültürü ve damak tadı fast food tarzı hazır ve atıştırmalık yiyeceklerle dejenerasyona uğradı. Yanlış beslenme alışkanlıklarının bir sonucu olarak ortaya çıkan çağın hastalığı obezite yeni nesillerin en büyük problemi olarak gündemimize girdi. Hazır yiyecekler, hamur işi ve beyaz ekmek gibi tüketim alışkanlığı aşırı yağlı, şekerli, tuzlu yiyecek ve hareketsiz yaşam tarzı sonucu obez sayısı her geçen gün artıyor. Nüfusumuzun yüzde 36’sı obez." dedi.
Türkiye'yi ilgilendiren obezite sorunu ile mücadele etmelerinin ilk aşamasında geleceğimizi temsil edecek çocuklarımızı düşünerek çalışmalarına başladıklarını anımsatan Reis, şu ifadeleri kullandı: "Çünkü obezite ne yazık ki çocukluk yaşlardan itibaren başlamaktadır. Çocuklarda obez oranı son 20 yılda yüzde 5’ten yüzde 15’e çıkmış olup hızla artış göstermektedir. Bu sosyal sorumluluk projesine başlama düşüncemiz 2009 yılında 7 bölgede ve 13 ilde yaptırdığımız araştırmalarla gündeme gelmiştir. Ağırlıklı olarak bayanlar üzerinde yapılan bu araştırmada ankete katılanların yüzde 45’i kuru fasulye, nohut, bulgur yemeği yapmayı bilmiyor. Gençler börülce, bezelye, barbunya, bakla ile yapılan yemekleri tanımıyor. Ev hanımları yemek pişirmeyi zahmetli gördüklerinden çocuklar kuru fasulyeyi, nohudu ya ananelerinde ya da babaannelerinde yiyebiliyorlar. Bu sonuçlar ülke geleceğini ve sağlığını tehlikeye sokacağı düşüncesi ile “Geleneksel Lezzetler Sağlıklı Nesiller” sloganıyla projemize başladık.
Sosyal sorumluluk projemizin ilerleyen süreçlerinde öncelikle çocuklarımızın obezite tehlikesini görmelerini amaçladık. Çalışmamızın ikinci aşamasında “Abur Cubur Olacağı Budur” ile yola çıkıp, bir sonraki aşamada “Abur Cubura Karnımız Tok” sloganı ile obezite projesinin devamını sağladık."

Reis Gıda olarak obezite ile mücadele konusuna oldukça hassas davrandıklarını dile getiren Reis, "2009 yılında hayata geçirdiğimiz obezite konulu sosyal sorumluluk projemizi 2012 yılında da sürdürdük. Obezite bütün dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de halen aşılamamış bir sorun, onun için 2013 yılında da obezite ile ilgili projelerimize devam edeceğiz.
Reis Gıda, başta çocuklar olmak üzere tüm bireyleri, obezite konusunda bilinçlendirmeyi hedefliyor. Çünkü sağlıklı bireylerin yetiştirilmesindeki en önemli faktör, topluma dengeli beslenme bilincinin yerleştirilmesidir." şeklinde konuştu.

Kaliteli gelecek için sağlıklı yaşam
"Obezite hayatımızda sorun olarak kaldığı sürece biz Reis olarak bu desteği vermeye canı gönülden hazır bulunacağız." diyen Reis, şu şekilde konuştu:
"Sağlıklı ve dengeli beslenmenin öğretilmesini, ebeveynlerin bu konuda çocuklara örnek olmalarını ve aile sofralarına daha fazla önem verilmesini istiyoruz. Sağlıklı bir yaşamın temeli yeterli ve dengeli beslenme kurallarının yaşam biçimi haline getirilmesi ile mümkün olacaktır. Sağlıklı bir yaşam, kaliteli bir geleceğe zemin hazırlar.
Beslenme hiçbir zaman karın doyurmak anlamına gelmemelidir. Yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenme konusunda tüketicinin aydınlatılıp bilgilendirilmesi gerekir. Nitekim Sayın Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Sağlık Bakanımız özellikle son yıllarda obeziteyi ülkemizdeki en önemli sorunlardan biri olarak görüyor ve bu sorunu her platformda dile getiriyorlar.
Reis Gıda olarak görsel ve yazılı basında, üniversitelerde gerçekleştirdiğimiz konferanslarda ve diğer etkinliklerde de obezite konusunu gündemde tutarak gençlerimizi ve çocuklarımızı sağlıklı beslenme konusunda bilinçlendirmeyi hedefliyoruz.
Obezite sorunu küçümsenmemelidir. Bu konuda atacağımız her adımda sadece kendimizi değil toplumumuzun geleceğini de düşünerek proje ciddiyetinde ele alıp süreçlerini ve sonuçlarını dikkat ve özveri ile değerlendirmeliyiz. Geleceğimiz için yaşamımızı sağlıkla zenginleştirecek olan yolu izlemeliyiz."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52