Marulun mevsimi olur mu?

Marul Bayramı 7 Mayıs Cumartesi günü Yedikule Bostanları’nda kutlanacak. Böylelikle tarihi Yedikule marulu yıllar sonra İstanbul’a geri dönmüş olacak...
Güzel şeyler oluyor. Küresel ısınma, tarım alanlarının tehlike altında olması gibi içimizi sıkan olaylar dışında, böylesi güzel şeyler de oluyor gastronomi dünyasında. Nisan ayında sokak yemeklerine dikkat çeken tüm sokak yiyeceklerimize katma değer sağlayan ve kentin önemli bir alanını kapsayan şenlikler henüz yeni bitmişken önümüzdeki günlerde de unutulan bir bayram, tarihin tozlu sayfalarından sıyrılarak Slow Food gönüllülerinin çabalarıyla tekrar hayat buluyor.
İstanbul surlarının Topkapı’dan Yedikuleye yol alan sur diplerinde koca bir tarih ve İstanbul halkını yüzlerce yıl doyuran bereketli topraklar uzanır. Bu topraklarda belki de tüm marulların atası olan bir tür vardır. Tarihçiler ellerindeki somut bilgilere dayanarak bu coğrafyada uzun zamandır bu marul türünün olduğunu düşünmekte. Bizler onu yağlı marul diye biliyoruz.
Marulun mevsimi olur mu? Evet, marulun bir mevsimi var. Mayıs ve haziran tam marul ayları. Peki Yedikule marulu nedir? Aslında 30-40 yıl öncesine kadar İstanbul sofralarının vazgeçilmez bir lezzetiydi. Yedikule’nin dillere destan yağlı marulu şimdilerde bazı semt pazarlarında karşımıza çıkıyor. Açıkçası ben atom diye anılan vitamin fakiri marul sebebiyle marul sevmez olmuştum. Yağlı marulla tanışana kadar da marul almıyordum. İstanbul yerlisi olmadığımdan geç fark ettim. Ama artık yağlı marul gördüğümde onu kaçırmıyorum. O kadar lezzetli ki size akşam menüyü değiştirtir. Sulu bir yemek için alışveriş yapıyorken bir de bakarsın güzel bir marul salatası ve ızgara için kolları sıvamışsın. Zor bulunur, bulunduğunda da kaçırmamak gerekir. Zaten mevsimi de kısa. Şimdiler onun mevsimi. İlkbahar günlerinde vitamin ve lezzet deposu salataların Yedikule marulu ile yapılma günleri.
1500 yıllık kent kültürü
Yedikule Bostanları, İstanbul’un 1500 yıllık kentsel tarım alanı. Kültürel bir miras olduğu kadar, şehrin yaşayanlarını birleştiren bir alan olarak yüzyıllar boyunca önemli bir konumdaydı. Bostanlar hem İstanbul’a özgün yüzlerce çeşit sebze ve meyveyi taptaze olarak şehre sağlıyor hem de bahar aylarında renkli şenliklere ev sahipliği yapıyordu. Bu şenliklerde müzik, oyunlar ve özellikle de marul eksik olmazdı. 
Kültürel mirasımız Yedikule Bostanları’nın büyük bir bölümü, bugün yapılaşma tehdidiyle karşı karşıya. Slow Food Fikir Sahibi Damaklar ve Yedikule Bostanları İnisiyatifi, bostanların önemine dikkat çekmek ve onlara sahip çıkmak için 7 Mayıs tarihinde Yedikule Bostanları’nda İstanbul’un Marul Bayramını bir şenlikle kutlayacak.
Bazen elimizdekinin değerini fark etmeyebiliriz. Önemli olan fark ettiğimizde ne yaptığımız. Küçük bir karar gelecek nesilleri büyük çapta etkileyebilir. Yedikule marulunu bizlere fark ettiren bu bayram umarım marulun atası olan bu türün köklerini anatoprağında yüz yıllarca yaşatır.
Yedikule’ye iade-i itibar
İstanbul’un Marul Bayramı 6 Mayıs Cuma günü Beyoğlu’nda, 7 Mayıs Cumartesi günü de Yedikule Bostanları’nda bir şenlikle kutlanacak. İstanbul’da yeniden toprakla buluşan marul tohumları sayesinde Yedikule’deki şenliklerde ve hafta boyunca İstanbul’daki tanınmış restoranlarda gerçek Yedikule marullarıyla yapılan yemekleri dileyenlerin tatma şansı olacak. Ayrıca 6-7 Mayıs günlerinde aralarında Mikla, Cantinery, Kilimanjaro, Kantin ve Lokanta Maya gibi bazı restoranlarda Yedikule marulu ile yapılmış yemekler menülerde yer alacak. star.com.tr
Kaynak: stargazete.com
YORUM EKLE

banner50

banner52