Okul sütü için önleminizi aldınız mı?

Prof. Dr. Yonca Tabak, çocukların süt tüketimi ile ilgili olarak velileri alınması gereken önlemler konusunda uyarıyor.

Okul sütü için önleminizi aldınız mı?
Gıdavitrini - Geçtiğimiz yıl, okullarda gerçekleştirilen süt dağıtımının ardından pek çok çocuk hastalanmış ve hastaneye kaldırılmıştı. Bu yıl, yeniden başlayan kampanya ile benzer durumların yaşanması ihtimali velileri endişelendiriyor. Prof. Dr. Yonca Tabak, çocukların süt tüketimi ile ilgili olarak velileri alınması gereken önlemler konusunda uyarıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen okullarda serbest kıyafet gibi reform kapsamındaki pek çok değişiklik ve uygulama da bu yeni dönemle beraber yürürlüğe girmeye başlıyor. Şüphesiz ki bu uygulamaların içinde en çok merak edileni, “Okul Sütü” kampanyası…

Geçtiğimiz yıl dağıtımına başlanan,  ancak çocuklarda görülen sağlık sorunları nedeniyle uygulamasına son verilen “Okul Sütü” kampanyası, ikinci yarıyıl ile yeniden uygulamaya konuluyor. İstanbul başta olmak üzere, birçok pilot bölgede yeniden başlayacak olan uygulama, kısa süre içinde tüm illerdeki okullara ulaşacak.
Aileler Çocuklarının Alerji ve Hassasiyetlerine Dikkat Etmeliler
Geçtiğimiz yıl 30 gün dağıtımı gerçekleştirilen Okul Sütü ile ilgili olarak, kampanyanın ilk uygulandığı dönemde rahatsızlanan ve hastaneye kaldırılan öğrencilerin olması velileri endişelendiriyor. 

Okul yönetimi uyarılmalı ve tedbir alınmalı
Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Prof. Dr. Yonca Tabak; aileleri uyararak, “Aileler çocuklarının alerjileri ve hassasiyetleri konusunda dikkatli olmalılar. Süte alerji geliştiren çocuklarda görülen egzama, kurdeşen gibi alerjik cilt döküntülerine hatta anafilaksi dediğimiz tansiyon düşmesi ile seyreden hayatı tehdit edici ani alerjik tepkilerin okulda gelişmesi,  müdahalesi güç durumlar doğurabilir. Alerjik durumlarda az miktardaki süt veya süt ürünü ile bile ani alerjik tepki görülebileceğinden okul yönetiminin bu konuda mutlaka ve mutlaka uyarılması gerekir.” diyor.

İnek sütünün çocuklara belirli ölçülerde verilmesi gerektiğine değinen Tabak, Sağlıklı çocuklar için bu miktarın en fazla 400-500 ml (yaklaşık 2 su bardağı) olduğunun altını çiziyor.  Bu miktarın içine yoğurt, ayran, peynir gibi sütten üretilmiş gıdaları da katmak gerektiğini belirten Prof. Dr. Yonca Tabak, bu miktarın üzerine çıkıldığında çocuklarda demir eksikliğine bağlı kansızlık görülebileceğini söylüyor.

Çocuğunuzun gıda intoleransı olabilir
Bazı çocuklarda görülen bağırsaklarda inek sütünü sindirecek bazı enzimlerin eksikliği yani Gıda İntoleransı olarak adlandırılan duruma da dikkat çeken Prof. Dr. Yonca Tabak; böyle bir durum söz konusu olduğunda çocukta süt tüketimi sonrasında gaz, kabızlık, ishal veya reflü gelişmesinin mümkün olduğunu vurguluyor.  Tabak; geçtiğimiz yıl çocuklarda görülen rahatsızlıklarında bu hassasiyetten kaynaklanmış olma ihtimali olduğunu belirtiyor.
“Böyle bir durumda doktor kontrolünde süt bir süre diyetten çıkarılır. Sonrasında ise vücudun sindirebileceği maksimum miktar yine doktor gözetiminde belirlenir ve genellikle ilk uzaklaştırma sonrası günde 200 ml (1 su bardağı süt) sorunsuz sindiriliyor olur.” diyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52