Tohuma çok para gidiyor!

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'nin 2012 yılında 185 milyon dolarlık ithalat ödemesinin 117 milyon dolarını, yani yüzde 63'ünü sebze tohumluğunun oluşturduğunu söyledi.

Tohuma çok para gidiyor!
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'nin 2012 yılında 32 bin 712 tonluk ithalat ödemesinin yaklaşık 185 milyon doların 117 milyon dolarını, yani yüzde 63'ünü sebze tohumluğunun oluşturduğunu belirtti.

Yapılan açıklamaya göre, Bayraktar, İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen "Türkiye Tohum, Tohumculuk, Fide, Fidancılık ve Teknolojileri Fuarı"nın açılışında yaptığı konuşmada, üretimi artırmanın tek yolunun verimliliği artırmak olduğunu vurguladı.

Tohumluğun, verim ve üretim artışındaki payının ortalama yüzde 25 civarında olduğunu, bu oranın bazı durumlarda yüzde 40'Lara kadar çıkabildiğini dile getiren Bayraktar, şunları kaydetti:
"Tohum yoksa yetiştireceğiniz bir ürün de yok demektir. Tohum, temel üretim girdisi olduğu gibi, aynı zamanda tohumun kendisi birçok üründe gıda materyalidir ve verimliliğe etkisi en fazla olan girdilerden biridir. Uluslararası Tohumculuk Federasyonu (ISF) verilerine göre, 2007 yılında 36,5 milyar dolar olan dünya tohum pazarı, 2011 yılı itibarıyla 42,6 milyar dolara ulaşmıştır. ABD 12 milyar dolarla dünya tohum piyasası içinde ilk sırada bulunurken, Çin yüzde 21'lük pay ve 9 milyar dolarla ikinci sırada, Fransa ise yüzde 8 pay ve 3,6 milyar dolarla üçüncü sırada yer almaktadır. Ülkemiz ise 400 milyon dolarla, dünya pazarında çok küçük bir paya sahiptir."

"Tohumluk üretiminde yüzde 337 oranında artış gerçekleşti"
Bayraktar, Türkiye'de tohumluk üretiminin son yıllarda yapılan ıslah çalışmaları sonucu gelişme gösterdiğini, çeşit üretim ve tescillerinde artış sağladığını belirtti. Hububat çeşitlerinin yüzde 98'inin, çeltik, nohut ve mercimek türlerinin yüzde 100'ünün yerli ıslahçılar tarafından geliştirildiğine dikkati çeken Bayraktar, şu bilgileri verdi:
"Son 10 yıllık süreçte ülkemizde tohumluk üretiminde yüzde 337, ithalatta yüzde 91, ihracatta ise yüzde 277 oranında artış gerçekleşmiştir. Yapılan ıslah çalışmaları neticesinde tohumculuk sektörümüz önemli bir gelişme içindedir. Sektörün gelişimi açısından yapılan çalışmaların devamı ve alınan olumlu sonuçlarla yerli tohum üretiminde kendine yeten bir ülke haline gelmeyi temenni ediyorum.

2012 yılında 32 bin 712 tonluk ithalata ödediğimiz yaklaşık 185 milyon doların 117 milyon dolarını, yani yüzde 63'ünü sebze tohumluğu oluşturmaktadır. Ülkemizde hibrit sebze tohumlukları ile hibrit Mısır ve patates gibi bazı türlerde de sertifikalı tohumlukların yurt içi üretimleri yetersiz olduğu için ithalat yapılmaktadır.

Hibrit tohumluğun üretimi güçlü bir Ar-Ge altyapısı ve uzun yıllar süren çalışmalar gerektirdiğinden, ülkemizde henüz yeterli düzeyde üretilememektedir. Gelişmiş ülkelerin sahip oldukları teknoloji ve ekonomik koşullara sahip olmayan ülkemizde bir süre daha bu grup tohumların ithalatına devam edilmesi, şu an için kaçınılmaz görülmektedir. Her ne kadar bu çeşitlerde ithalat yapıyor olsa da, üretim rakamlarına baktığımızda, ülkemiz üretiminin bu çeşitlerde göz ardı edilmeyecek noktaya geldiği de bir gerçektir."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52