Kırşehir et üretim üssü oluyor

120 bin büyükbaş hayvan kapasitesine sahip ve yıllık 10 bin ton et üretiminin gerçekleştirildiği Kırşehir'de, Organize Hayvancılık Bölgesi kurulması için çalışma başlatıldı.

Kırşehir et üretim üssü oluyor
Yıllık 10 bin ton et üretimi gerçekleştirilen Kırşehir'de, Organize Hayvancılık Bölgesi kurulması için çalışma başlatıldı. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kenan Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kırşehir'de yaklaşık 120 bin büyükbaş hayvan olduğunu belirterek, kentin besi danası üretiminde çok iyi bir durumda olduğunu söyledi.

Kırıkkale-Kırşehir karayolunun Çiçekdağı ilçesi yol ayırımından itibaren devam eden bölgede entegre hayvan üretimi tesislerinde büyük bir artış olduğunu dile getiren Şahin, yaklaşık 1000 büyükbaş hayvan kapasitesine ulaşan 10 tesisin burada faaliyet gösterdiğini vurguladı.

Bu bölgenin fiili olarak hayvancılık bölgesi haline geldiğini belirten Şahin, Kırşehir milletvekillerinin bölgenin Organize Hayvancılık Bölgesi olması için çalışma başlattıklarını dile getirdi.
Şahin, ''Çiçekdağı yolunda çok sayıda besici var. O alanda büyük işletmeler var. Adeta bir organize hayvancılık bölgesi. Milletvekillerimiz, ilimizde organize hayvancılık bölgesi kurulması için çalışma yapıyorlar. Aslında fiilen altyapı oluştu. Orada, 1000 başlık 10'a yakın tesis var'' dedi.

Organize Hayvancılık Bölgesi kurulmasının kente avantajlar getireceğine işaret eden Şahin, şöyle konuştu:
''Organize Hayvancılık Bölgesi arazisinin yüzde 75'i hazine arazisi olması lazım. Burası gerçekleşince, kordon altına alınacak ve dışardan gelen hastalıklardan ari bir bölge haline gelecek. Bütün giren çıkan araçlar, hayvanlar dezenfekte edilecek. Altyapı giderleri en aza inecek. Hayvan dışkısından biyogaz sistemi kurularak işletmenin elektrik giderleri azaltılabilir. Yine bu tesisten çıkacak gübre iç piyasaya hayvan gübresi olarak gönderilebilir. Hayvan hastalıklarının en aza indirilmesinde katkı sağlar.''

Kırşehir'de ciddi bir hayvancılık potansiyeli olduğunu ifade eden Şahin, Çiçekdağı ilçesinde 3 bin 500 hayvanı olan besi işletmesi olduğunu vurgulayarak, ''Kırşehir, Türkiye'nin et bankası konumunda bir il. Adeta bir et üretim üssü haline geliyor. Türkiye üretimi yıllık 700 bin ton et. Türkiye'nin et ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayabilecek bir altyapısı var Kırşehir'in'' diye konuştu.

Yurt dışından dana getiriliyor
Yerli üretimin haricinde, Macaristan, Uruguay ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerden yılda yaklaşık 60 bin besi danasının Kırşehir'e getirildiğini, 6 aylık periyotlarla beslendikten sonra kesim için İstanbul'a gönderildiğini anlatan Şahin, bir besi danasından 400 kilogram karkas et elde edildiğini sözlerine ekledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52