Kanatlı sektörü yeni markayla uçacak!

Dünya, yumurtamı tavuktan çıkar tavuk mu yumurtadan çıkar sorusunun cevabını ararken, Türk tavukçuları 1 milyar dolar’a yakın ihracat yaptı...

Kanatlı sektörü yeni markayla uçacak!
Gıdavitrini - Ekonomi Bakanlığı’nın talimatı ile 2011 yılında kurulan ve bünyesinde Türk Tavukçuluk Sektörü ’nün tüm üyelerini barındıran Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu, Tavukçuluk sektörünün gelişmesi, kalkınması, yurt içinde ve yurt dışında yeni pazarlar açılması, tüketim bilincinin oluşması ve tüketicinin doğru bilgilendirilmesi amacıyla sektöre ihracat odaklı yön verici planlama ve çalışmalar yapıyor.

2012 yılında sektörün ihracatını % 31,97 arttırarak 9 yeni pazara girdiğini belirten Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Aydemir, sektörün 2013 ihracat hedefinin 1.2 milyar Usd olarak belirlediğini ve hedef pazarları zorlayacaklarını söyleyerek sözlerine şöyle devam etti.

Dünya’da 30 milyar dolarlık ithalat hacmi bulunan sektörde 2012 yılında katıldığımız 13 ülkede 14 uluslararası gıda fuarında Türk Tavukçuluk sektörünü temsil ettik, 2013 yılında katılacağımız 17 ülkede düzenlenen uluslararası gıda fuarlarında ülkemizi daha güçlü temsil edeceğiz.

Son 5 yılda üst üste ihracat rekorları kıran sektör Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu ile ihracatta organize olarak 2012 yılında birçok ilke imza attı. Hedef pazarlarımızda Kanatlı Ürünleri Alışkanlık Analizleri, Benin, Güney Afrika Cumhuriyeti’ne yönelik yerinde pazar araştırmaları yapıldı. Asya, Avrupa, Afrika, İran Libya’lı alıcılara yönelik Alım Heyetleri düzenlenerek alıcılar ile Türk Kanatlı Sektörü üreticilerimiz bir araya getirildi. Özellikle Ortadoğu’da Türk Tavuğu ve Türk Yumurtası aranan bir değer haline geldi. Suudi Arabistan gibi Dünya’nın en büyük alıcıları sofralarında artık inandıkları güvendikleri Türkiye’den gelen ürünleri görmek istedikleri beyan ediyorlar, sırada ise Japonya var çok kısa bir süre içinde Japonlar da artık Türk Tavuğu ile buluşacaklar.



Türkiye’de ilk defa bir sektöre yönelik Koordinasyon Kurulu oluşturularak tüm kurumlar ile ihracatta karşılaştığı sorunlara etkin ve hızlı çözüm bulunması amacıyla çalışmalara başlandı.

Üniversitelerimizin Veteriner Fakültelerinde, Ziraat Fakültelerinde ve Gıda Mühendisliklerinde verilen seminerlerle üniversitelerimizin ve gençlerimizin sektöre yakınlaşması sağlandı.

Tüm bu çalışmalar ihracatımızı arttırmanın yanında, çiftlikten sanayiye 600.000 kişinin direk istihdam edildiği sektördeki gelişme ve yeniliklerin takibi anlamında büyük fırsatlar sunuyor. Yurtdışında katıldığımız fuarlar sektörümüzü dünyaya tanıtmak ve ihracat hedeflerimize ulaşmak için her zaman bizi desteklemektedir. Fuarlardaki ziyaretçilerin Türk Ürünlerine gösterdikleri ilgi bizi mutlu ediyor” dedi.

Sektörün 2012 yılı ihracat sonuçlarını değerlendiren Şahin Aydemir 2011 yılında ihracatı 680.110.757 Usd olarak gerçekleşen Kanatlı Ürünleri Sektörü ‘nün 2012 yılı ihracatının %31,7 artarak 893.815.306 Usd olarak gerçekleşmiştir. 2012 yılında 9 ülkeyi yeni pazar olarak açan Kanatlı Ürünleri sektörü aynı zamanda 2011 yılı Ortalama Birim Satış Fiyatını 1,47 Usd/Kg’dan 1,58 Usd/Kg ye yükselterek % 7 oranında Katma Değer artışı da sağlamıştır.

Aydemir ‘’Kanatlı Tanıtım Grubu’nun 2013 yılının ilk faaliyeti olarak gelen yoğun talepler üzerine Mısır Milli Savunma Bakanlığı ve Mısır’lı ithalatçılardan oluşan bir heyet 22-24 Ocak’ta düzenlenecek Alım Heyeti programı ile sektör temsilcilerini bir araya getirilecektir’’ diyerek sözlerine son verdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52