Gıda krizi de teğet geçer mi?

Gıda Mehdi Eker, gıda fiyatlarında yaşanan dalgalanmanın Türkiye'deki etkilerinin sınırlı olduğunu ifade etti.

Gıda krizi de teğet geçer mi?
Gıdavitrini - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, "Gıda fiyatlarında yaşanan dalgalanmanın Türkiye'deki etkileri sınırlı, buğday, arpa ve mısır gibi temel ürünleri Türkiye'de yeterli düzeyde üretiyoruz” dedi.

Malta'da düzenlenen Milletlerarası Akdeniz Yüksek Zirai Etütler Merkezi'nin (MAYZEM) 9. Gıda, Tarım ve Balıkçılık Bakanları Toplantısı'na katılan Bakan Eker, burada yaptığı konuşmada, son aylarda gıdada fiyat artışları olduğunu ve dikkatlerin yeniden gıda güvenliği konusuna çevrildiğine işaret etti. Bakan Eker, "Her şeye rağmen 2012 fiyatları hala 2011 yılı seviyesinden düşüktür. FAO Gıda Fiyat Endeksi, mısır, şeker ve buğday fiyatlarındaki artıştan kaynaklı olarak Temmuz ayında yüzde 6'lık bir yükseliş göstererek 200 puandan 213'e çıkmış ve Ağustos ayında bu düzeyde kalmıştır. Bu düzey yüksek olmasına rağmen geçen yılın aynı dönemine oranla 18 puan daha düşüktür" dedi.

Uluslararası Hububat Konseyi verilerine göre, 2012 yılında dünya buğday üretiminin 34 milyon ton azalarak 662 milyon tona, dünya buğday stoklarının da 17 milyon ton azalarak 180 milyon tona gerileyeceğini, mısır üretiminde de düşüş yaşanacağını ifade eden Bakan Eker, "Rakamlar incelendiğinde ciddi bir kriz durumu olmadığını görmekteyiz. Ancak soya gibi bazı ürünlerde fiyat artışlarının spekülatif olduğunu düşünüyorum. Akdeniz ülkeleri olarak, bu süreçte suni bir krize neden olmadan piyasaları rahatlatacak tedbirlerimizi almamız ve birlikte hareket etmemiz gerekmektedir" şeklinde konuştu.

Gıda fiyatlarında yaşanan dalgalanmanın Türkiye'deki etkilerinin sınırlı olduğunu, buğday, arpa ve mısır gibi temel ürünlerin Türkiye'de yeterli düzeyde üretildiğini belirten Bakan Eker, şu bilgileri verdi: "Türkiye'de buğday üretimi 2012 yılında 19,5 milyon tonu aşmıştır ve bu yıllık ihtiyacımızın 1.5 milyon ton üzerindedir. Benzer durum mısır için de geçerlidir. Gıdada uluslararası piyasalarda fiyat artışlarının yüzde 103'e ulaştığı dönemlerde ülkemizdeki en yüksek artış oranı yüzde 32 seviyesinde kalmıştır.” ifadelerini kullandı.
Petrol fiyatlarındaki artışın ülkeleri biyoyakıt gibi alternatif arayışlara ittiğini vurgulayan ve ABD'nin ürettiği mısırın yüzde 40'ını hayvan yemi olarak kullanarak önemli bir rekabet ortamı yaratmasını eleştiren Bakan Eker, "1 milyar insanın aç, 1,2 milyar insanın yetersiz beslendiği günümüzde biyoyakıt üretiminin öncelikli konu olmaması gerektiğini düşünüyorum. Artan gıda fiyatları özellikle gelişmekte olan ülkelerde mali ve siyasi istikrarı bozmakta, asayiş problemlerine neden olmaktadır. Huzurlu ve istikrarlı bir dünya ancak gıda güvenliğinin sağlanması ile mümkündür" dedi.

Bakan Eker, MAYZEM'in önümüzdeki dönem alması gereken tedbirlere ilişkin önerilerini ise şu şekilde sıraladı: "Verimliliği artırmaya yönelik uygulanacak tedbirlerle tarımsal üretimin artırılması, piyasalarda şeffaflığı sağlayacak tedbirler alınması, biyoyakıt politikalarının gözden geçirilmesi, gıda krizlerinde yoksul kesimin aşırı fiyat dalgalanmalarına karşı daha iyi korunabilmesi için her ülkenin sosyal yardımlaşma ağının olması, Tarımsal Piyasalar Bilgi Sistemi'nin MAYZEM içinde de oluşturulması, Ar-Ge yatırımlarının artırılması, küçük çiftçilerin pazara erişiminin kolaylaştırılması, tarım sektöründeki nüfusun yaşlanması nedeniyle gençleri tarıma yönlendirecek tedbirlerin alınması." Bakan Eker ayrıca, 2050 yılında nüfusu 9,3 milyara ulaşacak dünyayı besleyebilmek için tarıma ayrılan yatırım bütçesinin, şimdikine göre yüzde 50 artışla yıllık 209 milyar dolara çıkarılması gerektiği uyarısında bulundu.

Bakan Eker, Malta’da Türk Şehitliğini ziyaret etti
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, "Milletlerarası Akdeniz Yüksek Zirai Etüdler Merkezi"nin (MAYZEM) toplantısına katılmak için gittiği Malta'da Türk şehitliğini ziyaret etti. Mallta’da çeşitli temaslarda bulunan Bakan Eker, Osmanlı döneminde gerçekleşen Malta kuşatması sırasında ve 1. Dünya Savaşı'nda Malta'da şehit düşen Türk askerlerin anısına yapılan Türk Şehitliği'ni ziyaret etti. Bakan Eker, burada şehit yatan askerlerin anısına çelenk bırakırken, şehitlerin ruhlarına fatiha okudu.Malta'nın başkenti Valletta'da daha sonra 2009 yılında açılan Türkiye'nin Malta Büyükelçiliği'ni ziyaret eden Bakan Eker ayrıca, Malta'daki Medina kentinde de kısa bir yürüyüş yaparak, buradaki katedralin içini dolaştı.



Bu arada MAYZEM'in 50. yılı etkinlileri kapsamında, aralarında Türkiye, İtalya, Malta, İspanya ve Fas'ın bulunduğu bazı ülkeler, Valetta'nın merkezindeki bir meydanda stantlar açarak, ülkelerine özgü bazı gıda ürünlerini tanıttı. Bakan Eker, Türkiye standına gelen mevkidaşlarına, kuru üzüm ve Antep fıstığı ikram etti. Öte yandan evsahibi Malta'nın Kaynaklar ve Köy Hizmetleri Bakanı George Pullicino, yaptığı konuşmada, Arap Baharı'ndan sonra MAYZEM'in ilk toplantısı olduğuna dikkati çekerek, toplantıların Akdeniz'in güneyi ile kuzeyi arasındaki yeni yakınlaşmalara ve işbirliklerine vesile olmasını diledi. Maltalı Bakanı, "Geçmişi geride bırakıp geleceğe bakmalıyız" şeklinde konuştu. MAYZEM'in açılışı dolayısıyla verilen akşam yemeğinde mekan olarak, geçmişte birçok savaş görmüş ve stratejik önemi olan bir yer seçilirken, Malta askerleri 8 pare top atışı yaptı. Kaynak: tarim.gov.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52