Ev yemeklerini 1 yıl ömürlü üretti

Kimyacı Güliz Kanuni Tunçay, 30 çeşit ev yemeğini oda sıcaklığında 1 yıl ömürlü üretti, ABD’ye kadar uzandı.

Ev yemeklerini 1 yıl ömürlü üretti
Kimyacı Güliz Kanuni Tunçay, İTÜ’deki hocalarıyla 30’a yakın yemek ve tatlıyı oda sıcaklığında ‘1 yıl dayanabilir steril’ üretmeyi başardı. Easyfood markasıyla Migros, Metro, Tesco Kipa raflarına giren ürünler ABD’de de satılmaya başlandı. Şimdi pişirmeyi yapan makine için uluslararası patent alıyor.
Babası Müfit Kanuni, Türkiye’nin duayen kimyacılarından olan ve kendisi de kimya mühendisliğini bitiren Lyra Gıda Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Güliz Kanuni Tunçay, İTÜ’deki öğretim üyeleriyle araştırma geliştirme projesi yaptı, 30’a yakın yemek ve tatlıyı oda sıcaklığında 1 yıl dayanabilir ‘steril tüketime hazır’ üretmeyi başardı. Easyfood markasıyla Migros, Metro, Tesco Kipa raflarına giren ürünler internet kanalıyla da ABD’de satılmaya başlandı. Şimdi steril pişirme için geliştirilen makineye de uluslararası patent alınıyor.
Yemeğe dolaylı bulaştım
Güliz Kanuni Tunçay, şöyle başlıyor anlatmaya: “1981 İTÜ Kimya Mühendisliği mezunuyum. Biz Rumeli kökenliyiz ama Zonguldaklıyız. Babam da kimya mühendisi ve uzun yıllar birlikte çalıştık. Kendisinin bir ortaklığı vardı, kimyanın ne olduğunu onunla anladım ve sevdim. İlk başta deterjan türü üretimler, sonra endüstriyel kimyasallar üreten Erksan Kimya’da çok ortaklı bir yapı içinde çok başırılı işler yaptık. Ben de orada laboratuvarda başlayıp, satın alma müdürlüğü ve grubun bir şirketinde genel müdürlük, sonra da başkan yardımcılığı yaptım. Ardından da eğitim hizmetleri için Lyra’yı kurduk ve bir süre sonra Lyra ile uluslararası şirketlere de eğitimler vermeye başladık. Bu yapı içinde de güzel bir restoran açtık. Yemeğe öyle dolaylı bulaştım.”
Yarı pişmiş için yola çıktık
Güliz Kanuni Tunçay, şunları dile getiriyır: “Rumeli kökenliyiz ve yemeğe çok ilgiliyiz. O restoranı sonra devrettik ama daha büyük çapta yemek üretimine de girmiş olduk. 150 kişilik başlayan yemek üretimimiz catering olarak 3 bin kişiye kadar çıktı. Bu işin de bir yerde tıkandığını görünce ‘catering şirketlerine yarı pişmiş yemek üretimi yapma’nın çok kârlı olacağını dünüşdüm” diyor ve şöyle devam ediyor: “İTÜ’de hocalarımla endüstriyel yemek üretimi konusunda Ar-Ge projesi başlattık. 2008 başında başaralı şekilde tamamlandı. Çorbadan, tatlıya yemeklerin steril üretimiyle ve uzun süre dayanabilir olmasıyla ilgili bir proje çıktı ortaya. Haşlanmış nohut, fasülye, pişmiş dana eti ve hazır yemek harcı ürettik. Catering’ciler ilgilenmedi. Bir catering firması ürünü Metro’ya götürmüş. Onlar beni arayıp ürün isteyince bütün plan değişti.”
Aileden ayrılıp borçlandım
Güliz Kanuni Tunçay, üretime geçiş sürecini şöyle anlatıyor: “Üretim için tesis kurmak gerekiyordu. Tuzla Kimya Sanayicileri OSB’de yatırıma başladım. Bu aşamada babam ve kardeşim projeye inanmadıklarını söylediler, ‘yapmayalım’ dediler. Ben de ‘ben yapmak istiyorum’ dedim ve Lyra’yı gruptan ve onlardan satın aldım. Borçlanarak yola devam ettim. 27 sene birlikte çalıştığımız yapıdan ayrıldım. TTGV; KOSGEB ve İstanbul Kalkınma Ajansı gibi kurumlardan toplam 950 bin liralık kredi ve hibe desteği aldık. Banka kredileri de kullandım. Yatırımlarımı tamamladım. 2009’un 10’uncu ayından itibaren Metro’ya, 2010 Mayıs’ından itibaren Migros’a girdik. Carrefoursa ve Tesco Kipa ile de 2011 Nisan’ından beri çalışıyoruz.”
Yaprak sarma ve kadayıflar da geliyor
Hedef kitlenin çalışan çiftler, yalnız erkekler ve üniversite öğrencileri olduğunu söyleyen Güliz Kanuni Tunçay, şöyle konuşuyor: “Mikrodalga ya da ocakta ısıtıp yiyorsunuz. Yakında kadayıflar, zeytinyağlı dolmalar, etli yaprak sarmalar da geliyor. 2010’da 530 bin lira ciro yaptık, bu yıl 3.5 milyon liraya doğru gidiyoruz. Bugüne kadar yaklaşık 3 milyon Euro’luk yatırım yaptık. 23 kişilik istihdamımız var.”
Sadi Özdemir - Hürriyet

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52