Dolaylı vergi doğrudan zulümdür!

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım KAYA, "Vergi gelirlerinin % 72 sinin tüketiciden sağlanması zulüm olup nutuklarla kapatılamaz." dedi.

Dolaylı vergi doğrudan zulümdür!
Gıdavitrini - 24.Vergi Haftası nedeniyle yapılan çalışmaları değerlendiren Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, “Vergi gelirlerinin % 72 sinin tüketiciden sağlanması zulüm olup nutuklarla kapatılamaz.” dedi.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:
"Anayasanın 73. maddesinde yer alan “Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, malî gücüne göre, vergi ödemekle yükümlüdür. Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı, maliye politikasının sosyal amacıdır.” hükmüne rağmen 2013 yılı vergi gelirlerinde büyük işletmelerin de dahil olduğu şekli ile kazanç üzerinden alınan vergi 38 Milyar TL iken tüketiciden alınan Katma Değer, Özel Tüketim ve Özel İletişim Vergileri ile maaşlardan kesilen vergiler toplamı 215 Milyar TL hedeflenmiştir.

2002 yılı itibariyle dolaylı vergilerin oranı % 67 iken bugün % 72 oranını bulmuş olması siyasi iktidarın parti ve hükumet olarak verdiği sözleri unuttuğunu; seçmeninin üzerindeki vergi yükünü daha da arttırdığını, statükocu anlayışının olduğunu göstermektedir.

Yapılan uygulama ülkemizde tahsilat haricinde bir vergi politikasının olmadığını, sonraki yıllarda da durumun devam edeceğinin işaretidir.

Vergi mevzuatının boğucu, teşkilatının verimsizliği literatürde ahlaksız vergi olarak adlandırılan tüketim vergilerinin üzerine yoğunlaşmayı getirmiş; tüketicinin bilgisi ve rızası olmaksızın cebinden devlet elinin çıkmasını engellemiştir. Sosyal dayanışma sayesinde hayatını sürdürmeye çalışan kişinin temel gıda ve sağlık harcamasından vergi almak izaha  muhtaç yaklaşımdır.

Mevcut vergi düzeni zenginliği ve fakirliği hızla arttırmakta; gelir dağılımındaki makasın daha da açılmasına neden olmaktadır. Halkın çoğunluğunun fakir olması ise geçimden başka hiçbir şeyi düşünemeyen kitlelerin oluşturulmasının amaçlandığını göstermektedir.

Adil olmayan vergi toplanmasına vergi adlarının çokluğu da eklenince vatan borcunu sevinçle ve canıyla ödemek isteyen yurttaşlarımızın vergi kelimesinden dahi nefret etmesine neden olmuştur.

Her türlü düzenin devam edebileceğine karşılık zulüm ile abad olunamayacağı göz ardı edilmeksizin vergide adaletin sağlanması siyasi iktidarın öncelikli hedefi olmalıdır."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52