Bitkisel yağ piyasalarına gevşeklik hâkim

Geçen hafta yayınlanan ABD Tarım Bakanlığı (USDA) mahsul raporu, mısırda sağlamlık, soyada ise tedbirli gevşekliğe işaret etti.

Bitkisel yağ piyasalarına gevşeklik hâkim
Tarımsal Danışmanlık firması AgriPro’nun 11 Temmuz 2011 tarihli raporuna göre, Malezya piyasasında palm yağındaki gelişmelerden de  etkilenen soya yağı, hafta boyu yükselen stoklarla yakın kontratta ton başına 5 dolardan fazla bir düşüş yaşarken mısır, USDA raporunun da etkisiyle ton başına 12 dolardan fazla yükseldi.

Palm yağları geçen hafta beklenenden fazla gelen stok rakamları ve artan üretimle gevşek bir görünüm çizdi. 7 Temmuz tarihli USDA mahsul raporu da piyasaya ilave gevşeklik olarak yansıdı. Malezya’da palm yağı 8 Temmuz Cuma akşamı 2011 yılı içindeki en düşük üçüncü kapanışını yaparken Çin’in azalan ithalatı da fiyatlara baskı olarak yansıdı. Cuma akşamı nakit piyasası kapanışında RBD Palm yağı 1.175 dolar, RBD Palm Olein 1.190 dolar FOB seviyesinde kote ediliyordu. 11 Temmuz sabah seansında ise, BMD borsasında Ağustos ayı

benchmark kontratı ham palm yağı, Cuma akşamına göre 9 ringgit düşüşle, 3.230 ($1,061) seviyesindeydi.

Kanola tohumunda 20 dolarlık düşüş

Geçen hafta kanola kompleksi de tüm bitkisel yağlardaki gevşeklik ve Perşembe günkü USDA mahsul raporunun etkisinde gerilemeler yaşadı. Avrupa kanola borsasındaki satışlı görünüm ve Malezya palm yağındaki gerileme öğleden sonra Kanada borsalarına da sıçrarken yeni mahsul kanola tohumunda da 15-20 dolarlık bir fiyat gerilemesi yaşandı. Cuma akşamı Rotterdam limanı teslim ham kanola yağı haftalık %3’ten fazla bir gerilemeyle 1.446 dolar FOB seviyesinden teklif edildi.

Geçen hafta ayçiçek kompleksi haftanın ilk yarısında yükseldi ancak Perşembe günü USDA raporu sonrasında gevşedi. Karadeniz limanları ham ayçiçek yağı 5 dolar kadar bir haftalık düşüşle Cuma akşamı 1.360 dolar FOB seviyesine gerilerken özellikle Türkiye’ye ticaret tüm hafta boyu durgun geçti. Türkiye’ye tohum teklifleri tek tük yapılırken azalan mal nedeniyle fiyat artarak sağlamlığını korudu.

Gıdahattı

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52