Amerika ile yaşanan kiraz rekabetinde kazanan taraf Türk üreticiler oldu. Maliyetler artınca Avrupa pazarından çekilen Amerikalılardan boşalan tezgahları Isparta, İzmir, Konya ve Bursada yetişen kirazlar doldurdu. Yerli üreticinin yeni rotası Uzakdoğu.
Dünyanın en büyük kiraz üreticisi Türkiye ile en büyük ihracatçı ABD arasında uluslararası piyasalarda kıyasıya bir rekabet yaşanıyordu. Ta ki Amerikanın Avrupadaki rekabet üstünlüğünü, maliyetlerinin artmasından dolayı Türkiyeye kaptıran kadar. Avrupada saf dışı kalan ABDli ihracatçılar da rotayı Uzakdoğuya çevirdi. Türkiye, Avrupaya kirazı soğuk zincirde karayoluyla ihraç ederken, ABD deniz veya havayolu ile nakledebiliyor. Bu da kalite sorunu yaşamayan Türk kirazına ABD karşısında rekabet avantajı sağlıyor. Avrupada liderliği ele geçiren Türk ihracatçılar da, ABDnin ardından Uzakdoğu pazarına girdi. Geçtiğimiz yıl deneme ürünlerinin gönderildiği Hong Kong, Malezya ve Singapura bu sezon ciddi miktarlarda ihracat gerçekleştirildi. Önümüzdeki yıllarda bölgeye olan kiraz ihracatının ciddi ivme kazanacağı belirtiliyor. Dünyanın önde gelen kiraz ihracatçılarından Alara Fidan CEOsu Yavuz Taner, En büyük rakibimiz olan Amerikayı Avrupada saf dışı bıraktık. Mesafeden dolayı maliyeti artan Amerika artık Avrupaya yeterli miktarda kiraz ihraç edemiyor. Dolayısıyla şu anda Avrupa kiraz piyasasına Türkiye hakim. diyor. Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Salih Çalı da, bu sene beklenenin üzerinde kiraz ihracatı gerçekleştirildiğini belirterek, bu artışta teknoloji kullanılarak yapılan boylama ve paketlemenin büyük rol oynadığını vurguladı. Çalı, bu sistem sayesinde birçok Avrupalı süpermarketin bu sezon kirazı Türkiyeden aldığı bilgisini verdi.
Türkiye, rekolte düşüşüne rağmen başarılı bir kiraz ihracat sezonu geçirdi. Geçen yılın haziran temmuz döneminde 53,2 bin ton değerinde 152 milyon dolarlık kiraz ihracatı yapılırken bu yılın aynı döneminde 54,4 bin ton ihracattan 155 milyon dolar gelir elde edildi. Geçen yılın tamamında ise 158 milyon dolarlık ihracat yapılmıştı. Yaklaşık 450 bin ton kiraz üretimi yapan Türkiye, 30u aşkın ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Kiraz üretiminde ilk sırada yer alan Türkiye, ihracatta ise ABDnin ardından ikinci sırada yer alıyor. Kiraz ihracat sezonunu değerlendiren Alara Fidan CEOsu Yavuz Taner, bu sene çiçeklenme döneminde havaların rüzgarlı ve soğuk gitmesinden dolayı arıların yeterince tozlaşma yapamadığını, bunun sonucunda da ciddi rekolte kaybı yaşandığını söyledi. Özellikle Isparta ve Afyonkarahisar gibi kirazın bol olduğu bölgelerde rekoltenin yarı yarıya düştüğüne dikkat çeken Taner, Bütün bu olumsuzluklara rağmen Türkiyenin 50 bin tonun üzerinde kiraz ihraç etmesi başlı başına büyük bir başarı. dedi.
zaman.com.tr
ABD kirazını Avrupa pazarından sildik
Artan maliyetler karşısında Avrupa pazarından çekilen Amerikalılardan boşalan tezgahları Türk kirazları doldurdu.
YORUM EKLE
1
Türkiyenin Rusyaya ihracatı kaliteli olmalı
2
İTÜ'den "bal" gibi teknoloji
3
1200 kişi satın almak için sırada bekliyor
4
Yeşilay'dan alkol açıklaması
5
Ülker Mısır'da üretime ara verdi
6
FİSKOBİRLİK 7 yıl sonra tekrar piyasada
7
Gümüşhanede "pestil ve köme" şenliği başladı
8
Üzümler denetimden geçerek ihraç ediliyor
9
Fındık için altın yıl beklentisi
10
Perde pilavı hangi mesajları veriyor?
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
05:16
GÜNEŞ
06:42
ÖĞLE
13:03
İKİNDİ
16:30
AKŞAM
19:14
YATSI
20:34