Yılda 'bir küvet dolusu' alkol!

Tütün ve alkol Almanya'nın bir numaralı bağımlılık sorunu olmayı sürdürüyor. Yılda 'bir küvet dolusu' alkol tüketiyorlar!

Yılda 'bir küvet dolusu' alkol!
Tütün ve alkol, kullanımı yasal olan ancak yüksek oranda bağımlılık yapıcı etkiye sahip maddelerden. Alman Bağımlılık Sorunları Merkezi'nin (DHS) 2013 bağımlılık raporuna göre Almanya'da 2011 yılında kişi başına ortalama 136,9 litre yani bir küvet dolusu alkol tüketildi. Bu, kişi başı ortalamada 9,6 litre saf alkol tüketildiği anlamına geliyor.
Almanya her ne kadar 34 Avrupa ülkesindeki alkol tüketimi karşılaştırmasında 13'üncü sırada yer alsa da uzmanlar alkol tüketiminin tehlikelerinin hafife alındığı konusunda uyarıyor.
Alkolün neden olduğu sağlık sorunlarının fazlasıyla küçümsendiğine dikkat çeken Alman Bağımlılık Sorunları Merkezi'nden Gabriele Bartsch, Almanya'da her yıl sadece alkol nedeniyle yaklaşık 74 bin kişinin hayatını kaybettiğine dikkat çekti. Sigara ise her yıl Almanya'da 100 bin ila 120 bin can alıyor.
Bartsch öte yandan raporun güzel bir gelişmeyi ortaya koyduğuna, gençlerin giderek daha az sigara kullandığına dikkat çekti. Buna göre 12 ile 17 yaşları arasındaki sigara kullanan gençlerin oranı yüzde 12 ile son 30 yılın en düşük oranını ortaya koyuyor.
Almanya'da yapılan farklı araştırmaların sonuçları uyarınca nüfusun yüzde 26 ila 30'u sigara kullanıyor. Yine bu araştırmalara göre sigara içen erkeklerin oranı kadınlardan yüzde 7 ila 12 daha fazla.
Deutsche Welle Türkçe

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52