Şeker Otu diyabetlilerin umudu oldu

Anavatanı Paraguay ve Brezilya olan, şekerden 30 kat daha tatlı stevia (şeker otu), Türkiye’nin iklim şartlarına uyum sağladı.

Şeker Otu diyabetlilerin umudu oldu
İlk deneme üretimi 2009 yılında Antalya’da başlayan bitkinin adaptasyon çalışmalarından olumlu sonuç alındı. Ardından İzmir ve Antalya’da tarımı yapılmaya başladı. Stevianın kuru yaprakları şekerden 30 kat, sıvı ekstresi ise 250 ile 300 kat daha tatlı. Bitkinin en büyük özelliği, kalori içermemesi. Bu sayede yiyecek ve içeceklerde suni tatlandırıcıların yerine kullanılıyor. Taze, kurutularak veya sıvı konsantre halinde kullanılabiliyor. Bakımı iyi yapılan bir fideden, 80 ile 120 gr. kuru yaprak elde edilebiliyor. 1 gr. kurutulmuş stevia, 50 gr. şekere eşdeğer. Stevia, diyabet ve kan şekerini düzenliyor. Dişler üzerinde plak gelişimini önlüyor ve durduruyor. Vitamin ve mineral kaynağı. Vücudun daha fazla kalsiyum emmesini sağlıyor ve hipertansiyonu önleme etkisi var. Antalya’nın Serik ilçesinde 60 dekar alanda stevia yetiştiren Agma Tarım Genel Müdürü Metin Azizoğulları, “Doğal tatlandırıcı olan stevia, şekerin tek alternatifi. Japonlar, bu bitkiyi 30 yıldır şeker yerine kullanıyor. Dolayısıyla Japonya, bugün dünyada obezitenin en az olduğu ülkelerin başında geliyor.” diyor.zaman.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52