Salçada plastik ambalaja yasak geliyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, domates salçasında plastik kavanoz kullanımını yasaklamaya hazırlanıyor.

Salçada plastik ambalaja yasak geliyor
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, son yıllarda özellikle ev dışı tüketimdeki hızlı artış, fast food ve catering sektörlerinin yaygınlaşması ile iç tüketimin arttığı domates salçasında plastik kavanoz kullanımını yasaklamaya hazırlanıyor.

Türk Gıda Kodeksi’nde değişiklik öngören Domates Salçası ve Domates Püresi Tebliği Taslağı yürürlüğe girdiğinde üretici firmalar, domates salçası ve domates püresinde ambalaj olarak sadece teneke kutu ve cam kavanoz kullanacak. Plastik kavanozların yasaklanması ile salçada nemden kaynaklanan küflenmenin geciktirilmesi, tat ve koku değişimine yol açmamak amaçlanıyor.

Ancak, salça ambalajlarında öngörülen değişiklik, maliyet açısından üretici firmaları etkileyecek. Ambalaj maliyetlerinde 45 milyon TL gibi büyük bir oranda tasarruf imkanı sağlayan plastik kavanozlar yerine teneke kutu ve cam kavanoz kullanımı, ambalaj maliyetinin satış fiyatları içindeki payını ikiye katlayacak. Bu durum, yıllık hacmi 450 milyon TL’ye ulaşan salça sektöründe maliyetleri artıracak.

Ev dışı tüketim kanalında salça tüketiminin artmasının yanı sıra fast food ve catering sektörlerinde sos ve ketçap kullanımındaki artışın sonucu olarak iç pazarda tüketim artarken, ihracatta gerileme gözleniyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52