2015'in en pis 10 ürünü açıklandı

Sağlık açısından tehlike arz eden eşyalar üzerine yapılan çalışma ve "hijyen avcıları"nın yaptığı tespitlerin ardından, 2015 yılının "en pis 10" eşyası açıklandı.

2015'in en pis 10 ürünü açıklandı


Sağlık, hijyen ve temizlik konularında çalışmalar yürüten Hijyen Konseyi, 2015'te kirliliğiyle tehlike oluşturan 10 pis eşyayı açıklarken, bunlar arasında günlük en fazla kullanılan eşyaların bulunması dikkati çekti.

Sağlık, hijyen ve temizlik konularında çalışmalar yürüten Hijyen Konseyi, kirliliğiyle tehlike oluşturan 10 kirli eşyada ilk sıraya yine teneke kutu içeceklerin ağız kısımlarını koydu. Konseye göre, "en pis 10" arasında, kağıt paralar, restoran ve kafelerdeki menü kitapçıkları, ortak kullanım alanlarındaki tuvaletlerin sifon, musluk ve kapı kolları yer alıyor.

Farklı mesleklerden oluşuyor
Alınan bilgiye göre, hijyen, temizlik ve buna bağlı sağlık konularında çalışmalar gerçekleştirmek üzere kurulan, belli bir yere ve makama bağla olmayan Hijyen Konseyi, gıda mühendisleri, veteriner hekimler, hukukçular, akademisyenler, sağlıkçılar ile gıda ve tüketici dernekleri üyelerinden oluşuyor.

Tüketicileri ve kamuoyunu uyararak daha temiz bir toplum ve yaşamı hedefleyen Konsey, 2014 yılında başlattığı çalışmayı 2015'te de sürdürdü. 

En pisler açıkladı
Sağlık açısından tehlike arz eden eşyalar üzerine ilgili üyelerinin yaptığı çalışma ve "hijyen avcıları"nın yaptığı tespitlerin ardından, Konsey 2015 yılının "en pis 10" eşyasını da açıkladı.

Hastalık yapıcı bulaşıcı mikroorganizmaların görüldüğü bu eşyalara dikkat edilmesini isteyen Hijyen Konseyi'nin "en pistop 10"u şöyle:

- Teneke kutu içeceklerin ağız kısımları

- Ortak kullanım alanlarındaki tuvaletlerin sifon, musluk ve kapı kolları

- Fastfood ve çiğ köftecilerde verilen garnitürler

- Kağıt paralar

- Ortak kullanım alanlarındaki merdivenlerin tırabzanları

- Restoran ve kafelerdeki menü kitapçıkları

- Ortak kullanım alanlarındaki su sebilleri

- Toplu kullanılan nargilelerin marpuç kısımları

- Düzenli denetimi yapılmayan buz makineleri

- Güzellik salonları ve kuaförlerdeki havlu ve aletler

Konsey'den yapılan açıklamada, "Liste, hijyen kurallarına yeterince dikkat edilmeyen durumlarda geçerlidir ve listedeki eşyalar hakkında, hijyen avcılarımız genel olarak hijyen kurallarına yeterince dikkat edilmediğini gözlemlemiştir. Titiz ve hijyenik tacir ve esnafların kullandığı araç gereç ve gıdalar bu listeden muaftır'' denildi.

Güncelleme Tarihi: 11 Ocak 2016, 13:53

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52