Teneke kutu içecekler yasaklansın

Hijyen Konseyi, “Teneke kutu içecekler yasaklansın ya da hijyenik hale getirilsin; hedef 1 milyon imza” kampanyası başlattı. Konsey'in iddiaları ise hayli çarpıcı...

Teneke kutu içecekler yasaklansın
GIDAVİTRİNİ - Teneke kutu içeceklerin temiz ve hijyenik olmayan ortamlarda depolanması sebebiyle fare ve diğer haşerelerin gezinme alanı ve pisliklerinin muhafaza alanı haline geldiği iddia edildi.

Hijyen Konseyi Sözcüsü Mehmet İmrek, “Teneke kutu içeceklerin yasaklanması veya hijyenik hale getirilmesi için İstanbul’un değişik lokasyonlarında yapılacak imza kampanyasını başlatıyoruz. Hedefimiz 1 milyon imza toplayarak TBMM ve ilgili bakanlıklara iletmektir” dedi. 

Halk sağlığı açısından hijyen şarttır
Hijyen Konseyi Sözcüsü Mehmet İmrek, Teneke kutu içeceklerin yasaklanması veya hijyenik hale getirilmesi konusunda şu açıklamalarda bulundu:
"Halk sağlığı açısından hijyen şarttır. Bu sebeple tüketilen gıda, içecek ve diğer ortak kullanım alanlarının hijyen kurallarına riayet edilerek üretiminin yapılması, üretilen ürünlerin temiz ve hijyenik alanlarda depolanması, nakliyesinin yapılması ve satışa sunulması temel kuraldır.

Maalesef teneke kutu içecekler tam hijyenin sağlanmadığı depolarda tutulmaktadır. Depolar bakımsızlıktan rutubet kokmakta, haşere ve farelere barınma alanı olmaktadır. O kadar ki, fareler ve böcekler yiyecek bulmak için teneke kutu içeceklerinin ağızla temas eden üst bölgesinde gezinmekte ve pisliğini bırakmaktadır. Hatta bazı büfe, kafeterya ve lokantaların depolama alanı yetersizlikleri sebebiyle teneke kutu içecekler kaldırım kenarlarında gün boyu tutularak toz ve mikroplara maruz bırakılmakta, sokak hayvanlarının üzerinde uyumaları için yuvaları olmaktadır."

Yürürlükteki gıda yönetmeliğinde acil değişiklik yapılmalı
Bu içeceklerin soğutma dolaplarına da hijyenik olmayan usullerde konulduğuna dikkat çeken İmrek, sözlerini şu cümlelerle sürdürdü:
"İstek halinde bu kutu içecekler direkt olarak tüketicilere servis edilmekte yahut bardak veya pipetle içime sunulmaktadır. İşte asıl tehlike de burada başlamaktadır! Zira kemirgenler yapıları itibariyle kendileri hasta olmayan ancak bir şekilde kendileriyle teması bulunanlara hastalık bulaştırmaktadırlar. 
Örneğin fareler kemirgenler sınıfında daha çok pis ortamlarda barınan hayvanlardır. Dolayısıyla farelerin geçtiği yüzeylere veya dışkılarının toz olarak havada buharlaşması ile meydana gelen hanta virüsü enfeksiyonu insanlara bulaşma yoluyla geçmektedir. Fareler bu virüsten etkilenmezler, sadece taşıyıcıdırlar. 1 ay ile 12 ay boyunca bu virüsü dışkı veya idrar yolu ile etrafa yayarlar.
Hanta virüsünün akciğer hastalığı, akut böbrek yetmezliği ve hemorajik ateş hastalıklarına sebebiyet verdiği bilimsel çevrelerle açıklanmıştır.
Buradan çıkan sonuç, şu gerçeği gözler önüne sermektedir; teneke kutulu içecekler yasaklanmalı, ya da hijyenik olacak şekilde tüketime sunulur hale getirilmelidir. Yürürlükteki “Gıda Yönetmeliği”nde derhal bir değişiklik yapılarak bu tedbirlerin alınması sağlanmalıdır. Sağlıklı bir nesil ve gelecek için bu kesinlikle şarttır. Aksi takdirde gelecek nesiller hastalıklarla boğuşarak hastane kapılarında sürünecek, ilaç tüketimine bağlı yaşam idame ettiren bir toplum haline gelecektir."

Hijyen Konseyi olarak, belirttikleri hususlardaki hastalıklar göz önüne alınarak yasal ek tedbirlerin getirilmesi için çalıştıklarını anımsatan İmrek, şunlar söyledi:
Bu hassas konuyu kamuaynun gündemine getirmek amacıyla İstanbul’un değişik lokasyonlarında yapılacak imza kampanyasını ve tüketicileri hijyen konusunda daha duyarlı hale gelmeleri için bilinçlendirme kampanyamızı başlatmış bulunuyoruz. Hedefimiz 1 milyon ıslak imza toplayarak, bu imzaları TBMM ve ilgili Bakanlıklara göndermektir."

KUTU İÇECEKLER HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER
* Kutu içeceklerin depolandığı yerlerin fare ve haşerelere uygun ortamlar olduğunu,
* Üzerinde farelerin ve haşerelerin gezindiği içecek kutularını doğrudan ağzınıza götürdüğünüzü,
* Fare ve diğer kemirgen hayvanların ‘hanta virüsü’ bulaştırdığını,
* Hanta virüsünün insan iç organlarını tahrip ettiğini ve ölümle sonuçlanabildiğini,
* Teneke kutuların deformasyona uğramaması için kullanılan ‘BPA- Bisfenol A’ plastik kimyasalının kutu içinde çözülerek içeceğe karıştığını, bununda hastalığa yol açtığını,
* Kutu içeceklerin üst kenar kıvrımlarına yerleşen toz ve mikroorganizmaların ağzınıza götürdüğünüzde solunum yolu hastalıklarına yol açtığını,
* Gıda üretimi ve satışını yapan işyerleri ile çalışan kişilerin ‘Hijyen Eğitimi Yönetmeliği’ kapsamında zorunlu eğitim alması ve sertifikalandırılması gerektiğini,
* Sanitasyon ve hijyen kurallarına uygun hizmet vermeyen gıda üretimi ve satışını yapan iş yerleri hakkında 1593 Sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu 282. Md. sine göre 250 ila 1000 TL idari para cezası uygulaması yapıldığını biliyor musunuz?

1 milyon imza hedefleniyor
“Teneke kutu içecekler yasaklansın ya da hijyenik hale getirilsin; hedef 1 milyon imza” kampanyası kapsamında ilgili birimlere yazılacak mektup, şu şekilde tavsiye ediliyor:

MEKTUP
SAYIN YETKİLİ,
 
Teneke kutularda satışa sunulan içeceklerin ağız tarafının açık olması ve depolama ve satış alanlarında azami dikkatin 

gösterilmemesi sebebiyle bulaşıcı ve ölümcül hastalıklara (Hanta Virüsü, veba, tifo vb.) sebep olduğu üniversiteler ve akademik çevrelerin çalışmaları ile tespit edilmiştir.

Depolama ve nakliye aşamalarında yer yer bu kutu içeceklerin üzerlerinde fare ve böcek pisliklerine ve kalıntılarına 

rastlandığı bir gerçektir. Bu pislik ve kalıntılar haricinde ağız kısımlarının açık olması sebebiyle havadaki her türlü toz 

ve bakteri ile doğrudan temas halinde olduğu da aşikârdır. Kutu içeceklerle bulaşan bu mikroplara tüketicinin çare 

bulması imkânsızdır. Zira ister bardağa dökülsün ister pipetle içilsin, teneke üzerindeki mikropların sıvı ile temasa geçmesi engellenemeyecektir.

Bütün bu bilgiler ışığında halk sağlığının korunması için gerekli tedbirlerin alınmasına yönelik yürürlükteki mevzuatlarda gerekli düzenlemelerin yapılması elzem olduğunu belirtip,
 
YA KUTU İÇECEKLERİN SATILMASININ TAMAMEN YASAKLANMASI

YAHUT BİR ŞEKİLDE HİJYENİK HALE GETİRİLMESİ
 
İLE İLGİLİ DEĞİŞİKLİKLERİN YAPILMASINI SAYGILARIMLA TALEP EDİYORUM.

Güncelleme Tarihi: 02 Temmuz 2014, 17:30

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
YORUMLAR
SEDA AKTİ
SEDA AKTİ - 10 yıl Önce

Katiliyorum

SABİHA İNÇ
SABİHA İNÇ - 10 yıl Önce

Katiliyorumm

Zeynep evin sözer
Zeynep evin sözer - 10 yıl Önce

Sağlıklıklı değişimin bir an önce yapılması şart .Artık sağlıklı gıda bulmak her gecen gün zorlaşıyor !!!!!!!!

SIRADAKİ HABER

banner50

banner52